Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vincent van Gogh lanceert hulp-app

Redacteur Zorgvisie
Het Vincent van Gogh heeft een nieuwe stap gezet in hun Samen Beslissen-methode. De aanbieder van geestelijke gezondheidszorg ontwikkelde de app ‘Samen met jou!’, waarmee jongeren hun zelf invulling kunnen geven aan hun hulpverleningstraject.
Samen met jou400.jpg
Fotolia

De applicatie is een aanvulling op de behandelmethode Samen Beslissen, waar de zorginstelling al een tijd mee werkt. Het doel van die methode is een effectievere behandeling, doordat jongeren meer verantwoordelijkheid gaan nemen voor hun eigen gezondheid. Omdat het Vincent van Gogh merkte dat de behandelmethode niet aansloot op de belevingswereld van de jongeren, is nu in samenwerking met internetbureau Getting Social de app ‘Samen met jou!’ geïntroduceerd.

Samenwerken
De app draait om preventie en behandeling door gedeelde besluitvorming, de beslissingen die worden genomen en de verantwoordelijkheid daarvoor liggen bij de behandelaar en de cliënt. Naast deze twee betrokkenen hebben ook ouders en een belangrijke vriend toegang tot de app. ‘We willen een brug slaan tussen de jongeren uit de instelling en hun therapeuten, met als doel dat jongeren worden gestimuleerd om zelf controle te krijgen over uitdagingen in het leven’, legt het Van Gogh uit.

Doelstellingen in de app
Die stimulans komt vooral door uitdagingen die de jongeren aan kunnen gaan in de app. Ze kunnen een doel invullen, bijvoorbeeld: ‘Aankomende week drink ik maar één glas alcohol’, waarbij alle betrokkenen kunnen helpen. De therapeut houdt via de app contact met de cliënt en kan op die manier ook commentaar geven.  Er wordt op dit moment nog bekeken of de applicatie ook voor volwassen cliënten in de geestelijke gezondheidszorg kan worden ingezet.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.