Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Virtual reality project voor behandeling psychose ontvangt ‘Veni subsidie’

Mark van Dorresteijn
Psychiater en universitair docent, Wim Veling, heeft de Veni-subsidie ontvangen van 250.000 euro voor zijn onderzoek naar virtual reality behandelmogelijkheden bij psyche. De prijs wordt uitgekeerd aan excellente, pas gepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor vernieuwend onderzoek.
Virtual reality project voor behandeling psychose ontvangt ‘Veni subsidie’

Veling wil de Veni-subsidie gebruiken om een virtueel caféterras te bouwen en te onderzoeken hoe psychotische symptomen ontstaan in sociale omgevingen. Door mensen bloot te stellen aan een nagebootste sociale omgeving in een virtuele wereld, kunnen de psychotische symptomen beter onderzocht worden en de patiënten uiteindelijk beter geholpen. Bij mensen met verschillende gevoeligheid voor psychose worden lichamelijke en psychologische reacties geanalyseerd op de confrontatie met drukte, verschillende etnische groepen en vijandigheid. Er heeft al een pilot plaatsgevonden in samenwerking met de TU Delft en de resultaten hiervan zijn bemoedigd. Volgens de onderzoeken lijken paranoïde mensen hetzelfde te reageren op situaties in de virtuele wereld als in de echte wereld. Dit biedt mogelijkheden voor een effectievere en efficiëntere behandeling van deze doelgroep.

Veling en Subsidie

Wim Veling is psychiater en beoogd opleider Psychiatrie bij de Parnassia Bavo Groep, en universitair docent bij de Universiteit Maastricht. De Veni-subsidie is onderdeel van het Vernieuwingsimpulsprogramma, dat in 2000 is opgezet door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), samen met KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen) en de universiteiten. (ICTzorg)

Inschrijving Spider Award

Uw vernieuwende ICT-project aanmelden voor de Spider Award? Het kan nog tot eind september. Meer informatie en aanmelden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.