Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vlaardingen staat 18 miljoen garant voor Vlietland

Het Vlietland Ziekenhuis krijgt toch achttien miljoen euro van de bank. De Gemeente Vlaardingen heeft zich garant gesteld voor de lening. Dat meldt bestuursvoorzitter Gerrit- Jan van Zoelen.
Vlaardingen staat 18 miljoen garant voor Vlietland

Van Zoelen heeft de lening nodig omdat de verkoop van het oude ziekenhuisterrein in Vlaardingen vertraging heeft opgelopen. Volgens afspraken met de koper van het terrein zou het oude pand zijn gesloopt in maart van dit jaar. De bouw van het nieuwe ziekenhuis duurde echter langer dan verwacht, kon het Vlietland pas in januari de oude locatie verlaten. Nu moet de sloop gereed zijn in september en is de koop uitgesteld tot eind dit jaar. Hiervoor heeft het ziekenhuis een overbruggingskrediet nog van achttien miljoen euro. Gisteren werd duidelijk dat minister Klink daarvoor niet garant wilde staan. Naar nu blijkt, wil de gemeente Vlaardingen dat dus wel.

Minder schuld

De bouwschade, toevallig ook ter hoogte van achttien miljoen euro, mag het ziekenhuis van de NZa afschrijven in drie jaar. Dat moet niet worden gezien als overheidssteun, zegt de NZa. Het valt onder de regels van afschrijving. Nu mag het ziekenhuis deze kostenpost bij uitzondering naar voren halen. Hierdoor heeft het Vlietland minder schulden.

Afgepikt

Van de totale vordering van zestig miljoen blijft zo 42 miljoen over waarover minister Klink nog geen beslissing heeft genomen. Dit gaat over de schade die het ziekenhuis zegt te hebben geleden als gevolg van de afschaffing van het bouwregime. Het Vlietland is gaan bouwen onder de oude regels, volgens welke het recht had op teruggave van de bouwkosten. De nieuwe regels schrijven voor dat ziekenhuizen hun bouwkosten moeten terugverdienen met de productie die ze draaien. Dus kortweg: met de patiënten die ze behandelen. Over twee weken wordt hierover een uitspraak verwacht. Van Zoelen: “Veel mensen zeggen dat wij overheidssteun hebben aangevraagd, maar dat is het niet. Het is geld dat minister Klink van ons heeft afgepikt.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink laat Vlietland Ziekenhuis vallen

Vlietland Ziekenhuis in grote problemen

NZa werkt aan beperking macht grote zorgconcerns

Klink: zorgbestuurders makkelijker aansprakelijk stellen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.