Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vlietland Coöperatie ziet af van hoger beroep tegen NMa

De leden van de Coöperatie Vlietland zien af van een hoger beroep tegen het besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De autoriteit besloot vorige maand dat de coöperatie met daarin het Vlietland Ziekenhuis en zorgverzekeraar DSW niet zonder vergunning verder mag.
Vlietland Coöperatie ziet af van hoger beroep tegen NMa

Volgens bestuurder Gerrit-Jan van Zoelen van het Vlietland Ziekenhuis is een beroep tegen het negatieve besluit een heilloze weg. “Het besluit heeft in eerste instantie negen maanden op zich laten wachten. Met een hoger beroep zou de vertraging nog meer oplopen en het standpunt van de NMa zou er waarschijnlijk toch niet door veranderen.”

Concurrentievervalsing

De NMa heeft vooral moeite met het lidmaatschap van twee verzorgingshuizen en een huisartsengroep bij de coöperatie. Voor de huisartsen ziet de kartelwaakhond het risico dat zij voor geldelijk gewin patiënten exclusief naar het Vlietland ziekenhuis zouden doorverwijzen. Bij de verzorgingshuizen ligt het gevaar op de loer dat het samenwerkingsverband actief nieuwe toetreders uit de regio zou kunnen drukken. Volgens Van Zoelen hebben de leden van de coöperatie ervoor gekozen om in een vergunningprocedure deze angsten bij de NMa weg te nemen.

Ketensamenwerking

“We hebben uiteindelijk toch gekozen om de vergunningprocedure te starten”, zegt Van Zoelen. “Dat zou kunnen betekenen dat we iets aan de inrichting van onze samenwerkingsvorm moeten doen. Maar dat zal dan om kleine wijzigingen gaan. Het betekent zeker niet dat de huisartsengroep of de verpleeghuizen uit de coöperatie zullen stappen om zo een vergunning te krijgen.” Van Zoelen hoopt met net gedrag de NMa te kunnen overtuigen van de goede bedoelingen van de coöperatie. “Ze kunnen natuurlijk altijd achteraf nog straffen. Daarbij vind ik het nog steeds erg vreemd dat iedereen in zorgland, inclusief minister Klink, de mond vol heeft van ketensamenwerking, terwijl wij dan weer moeten wachten op een vergunning. Dat kost geld, tijd en inspanning.” Voor de vergunning staat in principe dertien weken, maar de ziekenhuisdirecteur verwacht dat deze procedure meer tijd in beslag zal nemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Deze maand in Zorgvisie: interview met NMa-topman Henk Don over de Vlietland Coöperatie

Oomen hekelt besluit NMa over Vlietland-coöperatie

NMa gaat coöperatie DSW en Vlietland ziekenhuis afkeuren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.