Ambulantisering
Volgens een woordvoerder van de VNG zijn de kosten grosso modo 300 miljoen euro. Het draait met name om de gevolgen van ambulantisering, zoals goede woningen met zorg, schuldhulpverlening en begeleiding naar werk. ‘Zonder erkenning door VWS van deze noodzaak gaat VNG niet tekenen. De financiering onder het Sociaal Domein moet constructiever.’ Minister De Jonge heeft eind juni echter een brief naar de Kamer gestuurd waarin hij laat weten dat er genoeg budget is voor het sociaal domein.
Hoofdlijnenakkoord ggz
De ledenvergadering van de VNG heeft eind juni moties aangenomen die het de vereniging onmogelijk maken om te tekenen. Op de korte termijn heeft dit nog geen gevolgen: het akkoord gaat in op 1 januari 2019. De VNG en GGZ Nederland laten wel weten dat de partijen in oktober opnieuw zullen willen onderhandelen als de handtekening van de VNG nog steeds ontbreekt. Het zal dan gaan over dat deel van het akkoord waar deelname van de gemeenten is vereist.
ZN
Zorgverzekeraars Nederland heeft goede hoop en laat weten: ‘Wij hebben er vertrouwen in dat de VNG na de zomer aansluit, want de gemeenten spelen een belangrijke rol. ZN en de VNG hebben een samenwerkingsagenda die zorgverzekeraars en gemeenten helpt om effectief samen te werken aan de zorg en ondersteuning voor mensen in de wijk. In de samenwerkingsagenda richten ZN en VNG zich ook op een goede GGZ-keten.’
Ondertekenaars
Het hoofdlijnenakkoord ggz is gesloten door GGZ Nederland (GGZ NL), MIND Landelijk Platform (MIND), Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP), Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), Federatie van Psychologen, Psychotherapeuten en Pedagogen (P3NL), Platform MEERGGZ, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), InEen, vereniging voor eerstelijnsorganisaties,
Federatie Opvang (FO), RIBW Alliantie, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
“De leer van Bileam”
Geachte lezer,
Vanuit het Wmo – en voorafgaande regelgeving en bestuur vanuit het Rijk (onder druk) – werd ik naar de GGZ gedirigeerd. Aan die ‘zorgcontracten’ moet je meewerken. 4 consulten bij de psychiater, € 385 aan factuur, zorg waar ik niets aan heb gehad!
“Heeft een onbeduidend wetje uit 1982 aangaande de bewindvoering gemaakt dat de geestelijke gezondheidsdienst bezit heeft gemaakt van de staat en samenleving, net als eertijds de kerk?” http://www.speelman.org/verzorgingsstaat/gezondheidszorg/
Niet alleen gemeenten, maar ook burgers worden onnodig op kosten gejaagd en dat door de Zorgbeheerders. Het is een verdienmodel!
Met vriendelijke groet, Lambert