Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG voorziet vertraging in WMO

DEN HAAG/ MAARSSEN – De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) voorziet een administratieve vertraging in de WMO, omdat bestanden die de zorgkantoren moeten overdragen ernstig vervuild zijn. Het gaat om bestanden met de gegevens van cliënten die huishoudelijke verzorging nodig hebben.
VNG voorziet vertraging in WMO

De overdracht van cliëntbestanden aan de gemeenten in het kader van de invoering van WMO verloopt zeer moeilijk, stelt de VNG op haar website. De overdrachtsbestanden blijken ernstig vervuild. Fouten variëren van spelfouten, NAW-gegevens die niet kloppen of sterfgevallen die onbekend zijn. Gemeenten willen zich niet blameren in het aanschrijven van mensen die al dood zijn, aldus de VNG op haar website.

Risico te groot

“De door de zorgkantoren overgedragen bestanden bieden onvoldoende basis om de cliënten te informeren. Het risico is te groot dat cliënten niet geïnformeerd worden, dat de verkeerde persoon wordt geïnformeerd of dat nabestaanden van een overleden persoon worden aangeschreven”, zo is te lezen op de website.

Niet haalbaar op korte termijn

Het ministerie van VWS stelt nu vijf miljoen euro beschikbaar aan de gemeenten om de bestanden op te schonen. De VNG verwacht een vertraging in de WMO omdat een opschoning van 100 procent niet haalbaar is op korte termijn. (ZorgVisie – Frank Masselink)

Lees ook:

Explosieve stijging huishoudelijke zorg

Ross: Geen extra geld welzijnswet WMO

Gemeenten: te weinig geld voor WMO

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.