Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG wil uitstel WMO-aanbesteding

MAARSSEN - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil uitstel van de aanbesteding van de huishoudelijke zorg voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De VNG acht een zorgvuldige invoering per 1 januari niet mogelijk.

Jetty Voermans, hoofd WMO van de VNG: “Het ministerie van VWS dwingt ons tot iets waarvan wij vinden dat het niet haalbaar is.”

Europese aanbesteding

Gemeenten moeten per 1 januari 2007 de huishoudelijke zorg voor hun burgers organiseren. Ze zijn verplicht die Europees aan te besteden. Probleem is echter dat de WMO nog niet formeel bekrachtigd is. De wet ligt momenteel bij de Eerste Kamer en zal naar verwachting pas in september klaar zijn. Gemeenten moeten dan eerst nog een verordening maken en kunnen daarna pas beginnen met de aanbesteding. Daar hebben ze dan vervolgens nog eens zeker een half jaar voor nodig, willen ze dat op een zorgvuldige wijze doen, aldus Voerman.

Domino-effect

Ook volgens Z-org, de brancheorganisatie voor thuiszorgorganisaties, is de aanbesteding per 1 januari niet mogelijk. Directeur Aad Koster wijst op de desastreuze gevolgen voor de bedrijfsvoering van thuiszorgorganisaties. “Wethouders zeggen dat thuiszorginstellingen pas onder de kerstboom te horen krijgen of ze vijf dagen later de huishoudelijke zorg mogen leveren. Stel dat ze de aanbesteding verliezen, dan hebben ze per 1 januari geen inkomsten meer. Tegelijkertijd gaan de uitgaven wel door, want het personeel kun je zo snel niet ontslaan. Er rest thuiszorginstellingen niets anders dan medewerkers van tevoren in een sociaal plan op te nemen, want we moeten al in september een begroting maken. Als VWS dit plan doorzet, kan dit leiden tot een domino-effect.” (ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.