Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Voorkruipzorg’ stuit Klink tegen de borst

Redactie Zorgvisie
Minister Klink van Volksgezondheid wil niet dat patiënten tegen betaling voorrang krijgen in een ziekenhuis. Mogelijk gaat hij de wet veranderen om dit een halt toe te roepen.

Klink antwoordde gisteren in de Tweede Kamer op vragen van Kamerleden over het Kennemer Gasthuis in Haarlem. Via een bemiddelingsbureau kan personeel van bepaalde bedrijven daar snel hulp krijgen. “Dat werknemers van grote bedrijven op grond van niet-medische criteria voorrang krijgen, stuit mij tegen de borst”, zei de minister.

Kennemer Gasthuis

De minister noemde een voorbeeld van een kankerpatiënt die wekenlang in grote onzekerheid op behandeling moet wachten, terwijl zijn buurman voor een lichtere aandoening snel in een ziekenhuis terecht kan. “Die selectiviteit wil ik gewoon niet.” Dat snelle zorg in de avond- en weekenduren de reguliere zorg zou ontlasten, zoals voorstanders betogen, wil Klink eerst nog wel eens zien. In ieder geval moet duidelijk zijn dat de gewone hulpverlening niet lijdt onder de voorkruipzorg.De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) buigt zich nu over de voorkruipzorg in het Kennemer Gasthuis, dat stelt dat andere patiënten er geen nadeel van ondervinden. Klink wil pas tot eventuele maatregelen overgaan na rapportage van de NZa. De Tweede Kamer sprak eerder al schande van de voorrang die sommige patiënten in het Haarlemse ziekenhuis kunnen krijgen. (ANP)

Lees ook:

Voorkruipen bij Kennemer Gasthuis

‘Geen voorkruipzorg bij Kennemer Gasthuis’

SP: Kennemer Gasthuis trekt patiënten voor

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.