Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Voortbestaan Ruwaard van Putten Ziekenhuis onzeker

Mark van Dorresteijn
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse staat sterk onder financiële druk. Het voortbestaan van de organisatie is afhankelijk van het realiseren van bezuinigingen en de bereidheid van andere partijen om de financiering te verschaffen. Dat stelt PricewaterhouseCoopers Accountants in het jaarverslag van het ziekenhuis.
Voortbestaan Ruwaard van Putten Ziekenhuis onzeker

Het negatieve resultaat over 2011 komt neer op 5,1 miljoen. In 2010 was het resultaat nog -1,1 miljoen. De opbrengsten stegen weliswaar met 1,8 miljoen, maar de bedrijfslasten stegen met 6,1 miljoen. Belangrijkste reden hiervoor was de stijging van de personeelskosten. Door meer ZZP-ers in te zetten, steeg de productie. Maar in combinatie met nog niet gerealiseerde bezuinigingen, liepen de kosten toch te hoog op.

Bezuiniging 2012

Komend jaar wil het ziekenhuis circa 5,5 miljoen bezuinigen. De vernieuwde beddenindeling, verbeterde opname en ontslagproces en efficiëntere inzet van personeel (vooral ZZP-ers) moeten ervoor zorgen dat het verlies wordt omgebogen tot een nihil resultaat in 2012, zo stelt de raad van bestuur in het verslag. Lichtpuntje is dat het ziekenhuis nog steeds beschikt over een voldoende solvabiliteit.

Financiële positie onder druk

In het jaarverslag laat het ziekenhuis weten dat de liquiditeitspositie van de organisatie sowieso tot medio 2013 onder druk staat. Reden hiervoor is de late contractering met zorgverzekeraars, het niet kunnen factureren van DBC-zorgproducten, terugbetalingsverplichting aan zorgverzekeraars na te hoge NZa tarieven in het A-segment en de negatieve exploitatie in 2010 en 2011.

Het ziekenhuis heeft met verzekeraars CZ, Achmea en VGZ gekeken naar het productie en omzetniveau 2012. Hierbij komt naar voren dat er geen ruimte is voor de gewenste en beoogde groei. De begroting voor 2012 is daarop aangepast. Wel zijn er afspraken gemaakt over voorlopige bevoorschotting om het factureringsprobleem op te lossen. Het ziekenhuis verwacht op korte termijn de eerste DOT-facturatie te realiseren.

Bancaire lening

De bank heeft inmiddels aan het ziekenhuis laten weten dat zij openstaan voor het verstrekken van een lening. Begin juli zal daar nader overleg over plaatsvinden. Daarbij wordt ook gekeken naar de bereikte resultaten en of de ingezette bezuinigingen ook gevolgd worden.

Toekomst van het ziekenhuis

De raad van bestuur heeft nog zeker vertrouwen in de toekomst van het ziekenhuis. Komend jaar wordt de samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis weer opgepakt als zij een nieuw bestuur gevormd hebben. ‘Samengevat wordt 2012 een belangrijk jaar met zowel kwalitatief als financieel flinke uitdagingen. We hebben er alle vertrouwen in dat het Ruwaard van Putten de juiste lijn te pakken heeft’, aldus de vooruitblik van het bestuur.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Ruwaard van Putten)

Lees meer:

Jaardocument Ruwaard van Putten 2011 (PDF)

9 REACTIES

  1. Het is al een hele tijd aan de gang en u zult dat steeds meer zien dat bestuurders van ziekenhuizen, zorginstellingen (maar ook onderwijs en andere instelingen) verkassen. Ik zal het u uitleggen. Heel vaak is de incompetentie van veel bestuurders zo groot dat door hun toedoen de instelling financieel in problemen komt (er zijn al ziekenhuizen, zorginstellingen en scholen min of meer failliet verklaart). Die bestuurders zijn nog net handig genoeg (het gaat immers om hunzelf) om dat te zien aankomen en die leggen contact met een instelling waar de bestuurder met pensioen gaat of het ook slecht doet of anderszins. Hij gaat met een flinke afkooppremie weg (je zou verwachten met een fikse boete en gevangenisstraf) en heeft even later weer een hele leuke zeer ruime Balkenendebaan. Kan ik nog mee leven, maar NIET MET WAT DE EEUWIGDURENDE GEHANICAPTEN EN OUDEREN IN ZORGINSTELLINGEN IS EN WORDT AANGEDAAN. Droom maar lekker door. In deze zorgvisie gaat ook Roderick Runne van ziekenhuis Spijkenisse verkassen.

  2. Lees alle reacties
  3. die Raad van Bestuur en Raad van toezicht zijn incompetent. Ze steken miljoenen in moeder en kind. Ter wijl iedereen kan weten dat er in Spijkenisse geen nieuwbouw is en de woningbouw op slot zit. Dus waar komen al die moeders en kinderen vandaan. Nu gaan er geruchten dat ze van plan zijn om de kinderafdeling te willen sluiten

  4. Het geld is wel van het ziekenhuis. Door de cliënten betaald, doorgaans via de verzekeraar.
    Alsof het geld voor de investering van de garagehouder die een all risk verzekerde auto repareert met verzekeringsgeld, ook niet van dat bedrijf is. Dat beleid niet goed uitpakt is wat anders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.