Het negatieve resultaat over 2011 komt neer op 5,1 miljoen. In 2010 was het resultaat nog -1,1 miljoen. De opbrengsten stegen weliswaar met 1,8 miljoen, maar de bedrijfslasten stegen met 6,1 miljoen. Belangrijkste reden hiervoor was de stijging van de personeelskosten. Door meer ZZP-ers in te zetten, steeg de productie. Maar in combinatie met nog niet gerealiseerde bezuinigingen, liepen de kosten toch te hoog op.
Bezuiniging 2012
Komend jaar wil het ziekenhuis circa 5,5 miljoen bezuinigen. De vernieuwde beddenindeling, verbeterde opname en ontslagproces en efficiëntere inzet van personeel (vooral ZZP-ers) moeten ervoor zorgen dat het verlies wordt omgebogen tot een nihil resultaat in 2012, zo stelt de raad van bestuur in het verslag. Lichtpuntje is dat het ziekenhuis nog steeds beschikt over een voldoende solvabiliteit.
Financiële positie onder druk
In het jaarverslag laat het ziekenhuis weten dat de liquiditeitspositie van de organisatie sowieso tot medio 2013 onder druk staat. Reden hiervoor is de late contractering met zorgverzekeraars, het niet kunnen factureren van DBC-zorgproducten, terugbetalingsverplichting aan zorgverzekeraars na te hoge NZa tarieven in het A-segment en de negatieve exploitatie in 2010 en 2011.
Het ziekenhuis heeft met verzekeraars CZ, Achmea en VGZ gekeken naar het productie en omzetniveau 2012. Hierbij komt naar voren dat er geen ruimte is voor de gewenste en beoogde groei. De begroting voor 2012 is daarop aangepast. Wel zijn er afspraken gemaakt over voorlopige bevoorschotting om het factureringsprobleem op te lossen. Het ziekenhuis verwacht op korte termijn de eerste DOT-facturatie te realiseren.
Bancaire lening
De bank heeft inmiddels aan het ziekenhuis laten weten dat zij openstaan voor het verstrekken van een lening. Begin juli zal daar nader overleg over plaatsvinden. Daarbij wordt ook gekeken naar de bereikte resultaten en of de ingezette bezuinigingen ook gevolgd worden.
Toekomst van het ziekenhuis
De raad van bestuur heeft nog zeker vertrouwen in de toekomst van het ziekenhuis. Komend jaar wordt de samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis weer opgepakt als zij een nieuw bestuur gevormd hebben. ‘Samengevat wordt 2012 een belangrijk jaar met zowel kwalitatief als financieel flinke uitdagingen. We hebben er alle vertrouwen in dat het Ruwaard van Putten de juiste lijn te pakken heeft’, aldus de vooruitblik van het bestuur.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Ruwaard van Putten)
Lees meer:
Jaardocument Ruwaard van Putten 2011 (PDF)
Het is al een hele tijd aan de gang en u zult dat steeds meer zien dat bestuurders van ziekenhuizen, zorginstellingen (maar ook onderwijs en andere instelingen) verkassen. Ik zal het u uitleggen. Heel vaak is de incompetentie van veel bestuurders zo groot dat door hun toedoen de instelling financieel in problemen komt (er zijn al ziekenhuizen, zorginstellingen en scholen min of meer failliet verklaart). Die bestuurders zijn nog net handig genoeg (het gaat immers om hunzelf) om dat te zien aankomen en die leggen contact met een instelling waar de bestuurder met pensioen gaat of het ook slecht doet of anderszins. Hij gaat met een flinke afkooppremie weg (je zou verwachten met een fikse boete en gevangenisstraf) en heeft even later weer een hele leuke zeer ruime Balkenendebaan. Kan ik nog mee leven, maar NIET MET WAT DE EEUWIGDURENDE GEHANICAPTEN EN OUDEREN IN ZORGINSTELLINGEN IS EN WORDT AANGEDAAN. Droom maar lekker door. In deze zorgvisie gaat ook Roderick Runne van ziekenhuis Spijkenisse verkassen.
die Raad van Bestuur en Raad van toezicht zijn incompetent. Ze steken miljoenen in moeder en kind. Ter wijl iedereen kan weten dat er in Spijkenisse geen nieuwbouw is en de woningbouw op slot zit. Dus waar komen al die moeders en kinderen vandaan. Nu gaan er geruchten dat ze van plan zijn om de kinderafdeling te willen sluiten
3 bestuurders samen daar voor 1 miljoen zou dat ook niet wat veel van het goede zijn?
wellicht goed om eens te kijken wie het ziekenhuis nu bestuurd? Tijd voor wat verjonging in het bestuur lijkt mij, want deze resultaten zijn niet hoopgevend!!
@Hans: deze directeur is niet alleen weggestuurd vanwege haar financiele beleid. Dat lijkt me iets te kort door de bocht.
Goh, en dan te bedenken dat de vorige directie door de medische staf is weggestuurd wegens te degelijk financieel beleid.
ezdokigenervaringslechtezorgdokter.blekeriseenleugernaar
Het geld is wel van het ziekenhuis. Door de cliënten betaald, doorgaans via de verzekeraar.
Alsof het geld voor de investering van de garagehouder die een all risk verzekerde auto repareert met verzekeringsgeld, ook niet van dat bedrijf is. Dat beleid niet goed uitpakt is wat anders.
Wat is dat toch voor een vreemde trend dat steeds meer ziekenhuizen investeringen doen met geld dat niet van hen is. Niet echt verantwoord lijkt me.