Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vos pleit voor zorgmeldkamer spoedeisende hulp

Minister Klink van Volksgezondheid wil een eigen bijdrage opleggen aan mensen die naar de spoedeisende hulp gaan zonder doorverwijzing van de huisarts. De Amsterdamse zorgwethouder Marijke Vos vindt dit geen goed idee, zo schrijft zij in een ingezonden bijdrage in de Telegraaf. Ze ziet meer in een zorgmeldkamer voor spoedeisende hulp.

“Je moet duidelijk maken waar ze wél naartoe kunnen met een medisch probleem buiten kantooruren”, schrijft Vos. Om te voorkomen dat mensen kiezen voor de spoedeisende hulp, zou Klink naar de totale keten moeten kijken en die verbeteren. Vos noemt een voorbeeld in Amsterdam. “Hier loopt een experiment waarbij een ervaren ambulanceverpleegkundige op een huisartsenpost werkt in de uren dat de huisartsenpost eigenlijk dicht zou zijn (van 9.00 tot 17.00 uur). Geen dure EHBO als dat niet nodig is en een post die altijd open is, dicht in de buurt van de mensen.” De koppeling van huisartsenposten aan ziekenhuizen vindt Vos ook een goede optie.

Experiment Amsterdam

Daarnaast noemt Marijke Vos nog een experiment dat de gemeente Amsterdam wil beginnen. “Amsterdam wil een zorgmeldkamer introduceren waar mensen met medische vragen 7 x 24 uur terechtkunnen. Minister Klink zou een dergelijk experiment mogelijk kunnen maken door de verschillende financieringen op elkaar af te laten stemmen den schotten tussen de financieringsregelingen weg te halen.” (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘Eigen bijdrage is geen oplossing voor spoedzorg’

‘Klink wil bezuinigen met bijdrage eerste hulp’

Veel meer patiënten naar spoedeisende hulp

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.