Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vraag woonzorg ggz stijgt hardst in Randstad

Sarah Berends
De Randstad krijgt in 2023 te maken met de grootste vraag naar zorg aan huis voor mensen met ggz problematiek. Dat blijkt uit een inventarisatie van Aedes-Actiz.
Vraag woonzorg ggz stijgt hardst in Randstad
Foto: ANP Jerry Lampen

In hun analyse hebben de onderzoekers rekening gehouden met het al dan niet compleet doorvoeren van het scheiden van wonen en zorg en met de verdere ambulantisering van ggz. In het scenario waarbij scheiden van wonen en zorg compleet wordt doorgevoerd, is de vraag naar zorg het grootst. In vergelijking met nu zullen in 2023 meer dan tweehonderd mensen per Randstadgemeente op een andere manier onderdak en begeleiding nodig hebben.

Reductie

De reden dat meer mensen hulp nodig gaan hebben, komt mede door de afspraak dat het aantal huidige ggz plaatsen in instellingen met een derde wordt gereduceerd. Dit betekent dat over tien jaar aanzienlijk minder mensen in een instelling of voorziening voor beschermd wonen verblijven. Tegelijkertijd staat daar een groei tegenover van de vraag naar ambulante zorg en ook van verzorgd wonen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.