Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vrijgevestigde psychiaters winnen zaak tegen NZa

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft fouten gemaakt bij het vaststellen van nieuwe tarieven voor psychiaters die niet in loondienst zijn. De NZa is bovendien niet zorgvuldig genoeg omgesprongen met de privacybelangen van patiënten.
Vrijgevestigde psychiaters winnen zaak tegen NZa

Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald, zo is dinsdag bekend geworden. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is een rechtbank voor bestuurlijke sociaal-economische geschillen. De NZa moet het eerdere besluit over de tarieven in de prullenbak gooien en het werk overdoen, aldus de rechter.

Nieuwe betaalvorm

In 2008 werd een nieuwe manier van betaling voor psychiaters ingevoerd. De vrijgevestigden stelden dat zij in het nieuwe stelsel minder verdienden in verhouding tot de collega’s die in een ziekenhuis of psychiatrische inrichting werken. De psychiaters werden ook gedwongen om op de rekening aan de zorgverzekeraar aan te geven welke soort zorg de patiënt had gehad. Volgens de artsen valt die informatie onder het beroepsgeheim en mag een zorgverzekeraar die kennis over een patiënt niet zomaar aangeleverd krijgen.

Financiële gevolgen

De rechter vindt dat de NZa de financiële gevolgen voor de vrijgevestigde psychiaters beter had moeten onderzoeken. Op het gebied van de privacy van de patiënt had de organisatie volgens de rechter een ‘betere belangenafweging’ moeten maken. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.