Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Vrijgevestigde specialisten splitsen zich af van Orde

Mark van Dorresteijn
De Stichting Bezorgd heeft vergevorderde plannen voor de oprichting van een eigen belangenvereniging voor vrijgevestigde medisch specialisten. Directe aanleiding is de aankondiging van de Orde van Medisch Specialisten om specialisten onder te brengen in een ziekenhuisbrede coöperatie.
Vrijgevestigde specialisten splitsen zich af van Orde

Milco Linssen, directeur van de Stichting Bezorgd, laat weten dat de achterban van de stichting weinig voelt voor een coöperatie. “De vrijgevestigde specialisten zien niets in deze vorm van gedwongen dienstverband. Deze belangenvereniging richten we niet op om ons tegen de Orde te verzetten. We kiezen voor een andere koers waarbij we ons verzetten tegen het beheersingsmodel. Bovendien bestaat deze vereniging enkel uit vrijgevestigde specialisten, terwijl de orde ook specialisten in loondienst herbergt.”

Snel schakelen

De nieuwe vereniging moet alleen nog worden goedgekeurd door de raad van toezicht van Stichting Bezorgd. Linssen laat weten in eerste instantie te willen werken met een interim-bestuur. “Zelf ben ik geen specialist, dus het eerste halfjaar gaan we werken met een interim-bestuur van vijf personen. We moeten nu eerst snel schakelen en bij Edith Schippers aan tafel komen. Vervolgens laten we de leden zelf het definitieve bestuur bepalen.

Transparant en modern

Ook transparantie is belangrijk voor de vereniging, vindt Linssen. “Een eigen kwaliteitskeurmerk, openbare publicatie van behandelopties en kwaliteiten van medisch specialisten moeten patiënten inzicht geven in wat ze kunnen verwachten. Op deze manier willen we een transparante en extern gerichte organisatie zijn.” Daarnaast wil Linssen de belangen op een moderne manier behartigen. “Een voorbeeld hiervan is het stemmen. Specialisten hoeven wat ons betreft niet per se naar een bepaalde plek te komen voor een stemming. Leden kunnen simpelweg via internet stemmen. Voordeel hiervan is dat elke specialist zijn stem uit kan brengen. De moderne tijd laat het toe en daar willen we gebruik van maken.”

‘Behoud van vrij beroep’

Saskia van Kleef, Orde-woordvoerder, reageert teleurgesteld op het plan van Linssen. “Wij vinden de ontwikkeling erg jammer. Dit is niet de oplossing om de situatie van medisch specialisten te verbeteren. De coöperatie is niet bedoeld als vorm van dienstverband. Wij strijden voor behoud van het vrije beroep. In onze optiek behouden specialisten dat gewoon bij invoering van de coöperatie.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter.

Lees ook:

Stichting Bezorgd eist onafhankelijk onderzoek

Klink wint kort geding van specialisten

Orde: Vrije specialisten in één coöperatie

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

9 REACTIES

 1. Jammer dat de medisch specialisten zich weer uit elkaar laten drijven. En dat het foute imago van de specialist als graaier weer wordt opgepoetst. Kruip maar weer terug in de loopgraaf en haal je beroep nog verder uit het respect van de patiënt.
  Wanneer leren jullie echt verbinden?

 2. Lees alle reacties
 3. beste collega-specialisten, laten we nu een echt voorstel doen, dat werkt en ons niet in verdachte hoek plaatst. In het regeerakkoord staat dat zorginstellingen winst mogen maken en uitkeren. Laten wij mede aandeelhouder worden van het ziekenhuis waar we werken. Zo combineren we onze verantwoordelijkheid voor de patient met die voor een gezonde bedrijfsvoering. Is er winst, vedienen we meer. Is er verlies gaan we harder en efficiënter werken.

 4. Het volgend media-perspectief lonkt; de Graaiers splitsen zich af van de Orde. Dat is smullen voor de buitenwacht en verzwakt de onderhandelingspositie van de specialist verder. De enige die daar wat mee opschiet is Linssen die zojuist zijn eigen baan heeft gecreeerd.

 5. Goed idee van de orde, die cooperatie als alternatief voor loondienst. Er is geen sprake van ondernemerschap van vrije specialisten, want de consequenties en kosten komen bij het ziekenhuis terecht. Niet in loondienst? Dan ook echt zzp-er die zich moet zien te verkopen aan het ziekenhuis en eruit gezet kan worden.

 6. Prima idee van de orde, die gedwongen cooperatie. Loondienst ook prima. Het is toch niet meer van deze tijd dat specialisten hun eigen inkomen proberen te maximaliseren en de bijkomende kosten afwentelen op het ziekenhuis c.q. de maatschappij. Samenwerken vanuit het belang van de patiënt is wat telt. Willen specialisten dat niet: dan echt vrij ondernemen en alle kosten doorberekend krijgen!

 7. ’t moest er een keer van komen en het gaat ervan komen. Vraagt wel om een goede en langdurige overgangsregeling anders krijg je hetzelfde effect als de griekse chauffeurs. Voor veel geld jezelf inkopen en dan een nieuwe regeling eroverheen gaat veel protest opleveren.
  Sterfhuisprincipe?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.