Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vroege inzet kraamhulp blijkt zinvol

Mark van Dorresteijn
Een pilot waarbij kraamverzorgenden twee uur voor de thuisbevalling aanwezig zijn ter begeleiding en ondersteuning blijkt succesvol. Dat meldt Naviva Kraamzorg.
Vroege inzet kraamhulp blijkt zinvol

De vrouwen voelen zich rustiger, zekerder en veiliger door de tijdige aanwezigheid van de kraamverzorgende. Bovendien herstelt de vrouw sneller. In de eerste maanden van de pilot maakten al 61 vrouwen gebruik van de mogelijkheid om de kraamverzorgende eerder te laten komen.

Babysterfte terugdringen

Stuurgroep Geboortezorg, ingesteld door demissionair minister Klink, is tevreden over uitkomst de pilot. De stuurgroep kwam onlangs met de aanbeveling dat de kraamverzorgende vanaf het eerste begin van de baring aanwezig moet zijn om de aanstaande moeder te ondersteunen en te begeleiden bij de bevalling. Dit was een van de adviezen uit het rapport waarin voorstellen werden gedaan om het hoge percentage babysterfte terug te dringen.

Thuisbevallen

In november vorig jaar is Naviva samen met de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen (KNVO) begonnen met de pilot. Naviva is onder meer met de pilot gestart omdat de thuisbevalling in Nederland onder druk staat; er is een verschuiving naar bevallen in het ziekenhuis. Toch is thuis bevallen, zo blijkt volgens Naviva uit wetenschappelijk onderzoek, even veilig als bevallen in het ziekenhuis.

Lees meer:

Oratie Simone Buitendijk: ‘Behoud systeem van thuisbevallen’ (PDF)

Lees ook:

PvdA wil verder met aanpak babysterfte

‘Kraamenclave’ in Vlietland Ziekenhuis

Klink: Extra geld beschikbaar tegen babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.