Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VU ontwerpt slimme app om gezonder te leven

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een slimme smartphone-applicatie ontwikkeld die de gebruiker helpt zijn leefstijl aan te passen en op tijd medicijnen in te nemen.
VU ontwerpt slimme app om gezonder te leven

De app eMate achterhaalt bijvoorbeeld met een vragenlijst waarom de gebruiker te weinig beweegt en beredeneert vervolgens met een intelligent model hoe de gebruiker dit gedrag kan verbeteren. De app stuurt dan motiverende berichten en geeft advies op maat om de gebruiker aan het bewegen te krijgen. Op dit moment is eMate geschikt voor patiënten met diabetes type 2, HIV of hart- en vaatziekten, maar de onderzoekers streven ernaar de app in de toekomst ook te ontwikkelen voor andere patiëntengroepen en gezonde mensen.

Smartphone

Onderzoeker Nataliya Mogles: ‘Wij willen graag bij patiënten onderzoeken hoe effectief het systeem is en hoe zij gebruik van de app ervaren. Geïnteresseerde patiënten met een smartphone en toegang tot internet kunnen zich bij ons melden.’

Gedragsverandering

Gezond leven of op tijd medicijnen innemen verkleint bij hen de kans op complicaties waardoor de kwaliteit van leven verbetert. Maar het is voor velen erg lastig om leefstijladviezen op te volgen omdat ze in hun dagelijkse gedrag vasthouden aan gewoontes. Individuele coaching en ondersteuning is belangrijk om ongezond gedrag te veranderen. ‘eMate redeneert vanuit wetenschappelijk bewezen psychologische theorieën over gedragsverandering,’ zegt Mogles. ‘Het systeem is gebruiksvriendelijk en gebruikers krijgen constant feedback op maat. Daarnaast is het ook goedkoop omdat er geen externe hulpverlener aan te pas komt.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Koen van Weel)

Lees meer:

KNMG pleit voor keurmerk voor medische apps

Huidmonitor en iP Plaslijst winnen Health app award 2012

Nursing komt met app voor verpleegkundig rekenen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.