Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

VUmc-longarts Postmus ‘keert niet terug op werkvloer’

Mark van Dorresteijn
Piet Postmus, longarts VUmc en hoogleraar longgeneeskunde, zal niet terugkeren op de werkvloer van het VUmc. Collega’s op de werkvloer hebben dat al te horen gekregen, stelt Tijmen Noordoven, advocaat van Postmus.
VUmc-longarts Postmus ‘keert niet terug op werkvloer’

Eerder werd al bekend dat Postmus op non-actief werd gesteld. Noordoven bevestigt dat. ‘Er is formeel geen sprake van ontslag.’ Volgens Noordoven vindt het ziekenhuis de positie van Postmus onhoudbaar. ‘Daarom is hij op non-actief gezet en volgt misschien ontslag. We proberen nog wel in gesprek te raken, maar de deur naar een terugkeer lijkt behoorlijk dicht te zitten’, constateert de advocaat.

Reactie VUmc

Het VUmc bevestigt de maatregel, maar wil verder niets over de kwestie kwijt.

Postmus

Postmus stapte naar de raad van toezicht uit bezorgdheid over de veiligheid van patiënten. Ook meldde hij recent aan het bestuur spoedeisende patiënten door te zullen verwijzen naar een ander ziekenhuis.

De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) vindt het onaanvaardbaar dat longarts Piet Postmus door het VUmc op non-actief is gezet. Dat liet de organisatie onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven donderdag weten. Postmus trok aan de bel over de interne ruzies tussen artsen bij het Amsterdamse ziekenhuis. De patiëntveiligheid zou daardoor in het geding kunnen zijn. Dinsdag besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het VUmc onder verscherpt toezicht te stellen. ‘Deze hoogleraar verdient niet alleen onze lof, maar benadrukt wederom dat onze samenleving op korte termijn gebaat zou zijn met een goede klokkenluidersregeling’, aldus de SMVP. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

Weer specialist VUmc op non-actief

Schippers noemt situatie VUmc onacceptabel

NPCF: ‘Bestuur VUmc moet opstappen’

VUmc sluit afdeling longchirurgie

VUmc staat onder verscherpt toezicht

7 REACTIES

 1. Jammer dat het nu zo moet gaan,maar er moet geschoond worden om weer vrij te kunnen ademen. ik hoop dat dit niet ten koste van fijne mensen gaat en dat de sfeer weer veilig genoeg wordt Het gaat toch om er voor de patienten goed te kunnen zijn en dat het zakelijkeaspect niet de goede zorg ontneemt of vertroebeld. Het wordt tijd dat. Het VU zich hersteld en dat zowel personeel als patienten kunnen ontspannen onder de juiste aansturing van een goed bestuur wat in een goed lopend ziekenhuis thuis hoort. Gekibbel kan beter omgetoverd worden tot fijne zorg zodat het weer rust krijgt en het VU zich kwalitatief en met de juiste attitude gaat instaan zoals het hoort te zijn.. Goede Zorg en dan met het hart gegeven!

 2. Lees alle reacties
 3. SCHANDALIG. RvB en RvT HADDEN AL LANG WEG MOETEN ZIJN. Voor een snabbel aan de Directie laten ze Oerlemans op de OK filmen (schandalig)en nu hangen ze een klokkenluider op — nadat gebleken is dat ze een moeilijk probleem niet aankunnen — maar nog erger nadat ze alles en hun onkunde in de doofpot hadden willen stoppen. RvB en RvT: eruit met die criminelen. Schippers heeft ook boter op haar hoofd. Zij wist dit al in maart en het is nu bijna september; half jaar later. Waarschijnlijk gaan we in sept nog grotere kneuzen stemmen want het gaat elk jaar achteruit met het intellect en daadkracht. EN HET IGZ SLIEP ZOALS ALTIJD — TEGEN EEN DIK SALARIS — GEWOON DOOR.
  Verdomd nu lees ik dat ex minister Veerman (met grote vakantieboerderij in Frankrijk) in de RvT van het VUmc zit. Diezelfde die precies wist waarom Wilders zo slecht is (de pot verwijt…). Het is misschien een stokpaardje van mij maar Geert is de ENIGE die fel tegen maar eenmaal douchen in de zorginstelling is. Veerman: doortrekken die knaap nu de aap uit de mouw komt. BAH

 4. Beste Elmer cs: waarom zijn jullie zo bang dat ruzie op straat komt te liggen?. De straat dat zijn wij, de patienten. Die staan voor jullie toch centraal? Zijn jullie soms bang voor ons? Als we straks wegblijven van de VU is dat niet vanwege de ruzie maar vanwege uw mentaliteit.

 5. Uit alles wat ik hier lees haal ik dat de heer Postmus kwaliteit nastreeft. Op een pijnlijke manier voor het bestuur, maar zonder schuren wordt niets glad.
  Als Postmus een man is die ook gladde oppervlakten opschuurt kan ik de reactie begrijpen, maar vind hem primair en niet slim. Het wordt tijd dat besturen en specialisten eens dezelfde doelen nastreven.
  Vooralsnog, Zorgconsument, stem met uw hart en uw benen. Voldoende andere ziekenhuizen in de buurt zou ik zeggen. Maar ook daar ziitten de apen op de apenrots!

 6. Beste Ismail Adiyaman. Uw advies : “”bestuurders stap op”” is gericht aan doofpottenmansoren vol watjes.
  Een arts vraagt kwaadaardige tumoren ook niet om op te houden met groeien en uitzaaien. De enige therapie voor dit soort fundamentalisch christelijk geinfecteerde bestuursbacterien is : ofwel total ausradieren , ofwel besmetten met genetisch gemanipuleerde medisch inzichtelijke zorg-emotioneel- quotient-stamcellen, waarvoor de meeste bestuursbacterien echter een administratieve immuunvaccinatie hebben gehad. . Beste Prof Postmus. Houdt vast aan de EED van Hippocrates tegenover de vaak fundamentalisch “”pseudo”” christelijke …………van Hypocrietus. Sterkte gewenst .

 7. De verantwoordelijkheid voor het besturen van een ziekenhuis ligt bij de raad van bestuur van het ziekenhuis. De raad van toezicht houdt toezicht op het bestuur en als uiterste middel kan zij het bestuur ontslaan. Bij de benoeming van een bestuurder hebben de cliëntenraad en de ondernemingsraad een adviesrecht. De cliëntenraad en de vakbonden kunnen de Ondernemingskamer verzoeken om in te grijpen wanneer het bestuur (dan wel de raad van toezicht) tekort schiet. Ook verzekeraars kunnen druk uitoefenen als het bestuur niet goed functioneert. Patiënten kunnen naar aanleiding van bijvoorbeeld berichtgeving in de media wegblijven omdat zij geen vertrouwen meer hebben in het ziekenhuis.
  Citaat uit rapport Onderzoeksraad voor de Veiligheid:
  “Een zorgpunt voor de Raad is dat het huidige toezicht door de overheid
  in deze sector niet in staat is handhaving van de wet- en regelgeving te
  bewerkstellingen. De mate waarin de instelling de opdracht tot
  zelfregulering in de praktijk waar maakt, speelt in de wijze waarop de
  overheid toezicht houdt geen expliciete rol. Naar de mening van de Raad
  dienen het toezicht vanuit de overheid en de eigen verantwoordelijkheid
  van de instelling beter op elkaar afgestemd te worden.”
  Deze kwestie kan dus niet weggepoetst worden als zijnde een arbeidsconflict tussen Prof. Postmus en de instelling. De inspectie IGZ heeft haar eigen verantwoordelijkheid genomen in de kwestie, Prof. Postmus kennelijk ook door aanstippen van de misstanden. Dan nu is het tijd dat het bestuur ook haar eigen verantwoordelijkheid neemt door opstappen!

 8. Deze morgen heb ik aan Prof. Postmus, die ik al lang goed ken, hetvolgende geschreven:
  Beste Piet,
  Kort: heel veel steun. Ik ben ervan overtuigd dat je opkomt voor het goed van patiënten, het is de ziekte van de tijd dat klokkenluiders aangepakt worden, eerder dan het probleem.
  Johan
  Johan Vansteenkiste, Hoogleraar Longziekten K.U.Leuven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.