Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc schikt voor ruim 2 ton met OM

Anouk Brinkman
Het Amsterdamse VU medisch centrum heeft een schikking van 232.434 euro getroffen met het Openbaar Ministerie omdat de afdeling kindergeneeskunde in 2010 en 2011 behandelingen met hogere vergoedingen heeft gedeclareerd dan daadwerkelijk werd uitgevoerd.
nza, csz, raad van bestuur marian kaljouw en wim sijstermans
De NZa heeft een verbeterplan met VUmc besproken en blijft de voortgang de komende twee jaar volgen.

De afdeling kindergeneeskunde van VUmc moet een boete van 116.217 euro betalen voor onrechtmatige declaraties. Ook moet het ziekenhuis het onterecht verdiende vermogen van nog eens 116.217 terugbetalen. Verder wil het OM dat VUmc een verbeterplan opstelt om om onrechtmatige declaraties in de toekomst te voorkomen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het plan met het ziekenhuis besproken en zal de voortgang de komende twee jaar volgen.

Spoedeisende hulp

Uit onderzoek van de FIOD bleek dat VUmc voor zes patiënten die via de spoedeisende hulp naar de afdeling kindergeneeskunde waren doorverwezen een dagbehandeling declareerde. Verpleging die via de SEH is doorgestuurd komt echter niet voor dagverpleging in aanmerking  voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Het strafrechtelijk onderzoek startte in 2014 naar aanleiding van onderzoek van de NZa waaruit een vermoeden naar voren kwam dat de afdeling kindergeneeskunde van VUmc onjuiste declaraties indiende.

Medisch beroepsgeheim

De FIOD heeft bij een doorzoeking van het ziekenhuis in 2016 beslag laten leggen op nog een aantal patiëntendossiers uit 2010 en 2011 en mailverkeer over de declaraties. Hiermee wilde de FIOD achterhalen of er bewust op onjuiste declaraties werd gestuurd. Omdat artsen en het ziekenhuis een beroep deden op het medisch beroepsgeheim heeft de FIOD deze informatie niet kunnen betrekken bij de waarheidsvinding. Het OM besloot daarom de bestraffing alleen te baseren op de zes strafbare feiten en een ontneming van het onterecht verdiende voordeel.

Het VUmc heeft de onrechtmatige declaraties erkend. Volgens het OM zijn er op basis van de beschikbare informatie geen aanwijzingen gevonden dat er binnen de organisatie actief is geinstrueerd om onjuiste declaraties te doen. Ook zijn er geen specifieke personen in beeld gekomen die persoonlijk voordeel hebben genoten van de te hoge declaraties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.