Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VVD en SP trekken samen op tegen Thebe

Mark van Dorresteijn
De VVD en SP in Breda vinden dat Thebe op een onverantwoorde manier onderneemt in de zorg en willen dat gemeente Breda afspraken maakt met de zorgorganisatie. Dat schrijven Dirk Uijl (SP) en Thierry Aartsen (VVD) in BN de Stem.
VVD en SP trekken samen op tegen Thebe
Foto: ANP - Roos Koole

De partijen maken zich zorgen over de betrouwbaarheid van de holding Thebe. Een van de onderdelen, Thebe Huishoudelijke Verzorging vroeg op 18 december 2014 faillissement aan. Hierdoor raakten 6700 cliënten in de onzekerheid, circa twee weken voordat de transitie van start zou gaan. Dat is volgens Uijl en Aartsen onverantwoord.

Vertrouwen

Hoewel Breda geen afspraken heeft gemaakt met de huishoudelijke tak van Thebe, vragen de SP en VVD zich af of de gemeente kan garanderen dat hetzelfde niet ook gebeurt met bijvoorbeeld de Thebe verzorgingshuizen, Thebe kraamzorg of Thebe dagbesteding die hun diensten wel in Breda leveren. Ze willen dat Breda afspraken maakt met de Thebe Holding over zulke drastische beslissingen. ‘Breda mag Thebe niet op zijn blauwe ogen geloven dat het dergelijke maatregelen niet neemt met de woonzorgcentra en andere vormen van zorg. Bredanaars moeten erop kunnen vertrouwen dat zij de zorg krijgen die zij nodig hebben’, aldus Uijl en Aartsen.

Consequenties

Thebe zegt zich in hetzelfde dagblad niet te herkennen in de kritiek. In reactie op de brief stellen bestuurders Rob Stam en Karel Verweij van Thebe dat zij faillissement hebben aangevraagd omdat er geen andere oplossing meer was. ‘In de afgelopen anderhalf jaar heeft Thebe Huishoudelijke Zorg alle mogelijke scenario’s uitgebreid verkend, zoals reorganisatie, zelfstandig doorgaan en samenwerking met een externe, commerciële partner. Op verzoek van Thebe Huishoudelijke Zorg hebben twee stille bewindvoerders de mogelijkheid van een voorbereide doorstart onderzocht. Ook zij zagen geen andere mogelijkheid dan een faillissement.’ Zij voegen daaraan toe dat tot op de dag van vandaag de huishoudelijke zorg gewoon doorgaat in de gemeente waar deze zorgvorm is ingekocht. ‘De overige zorg van Thebe, zoals verzorging en verpleging, kraamzorg en zorg in onze woonzorgcentra, ondervinden geen gevolgen van het faillissement.’ De bestuursleden delen tot slot nog een sneer uit naar de politici. ‘De huidige bezuinigingen in de zorg zijn een rechtstreeks gevolg van politieke besluitvorming, landelijk en lokaal. Thebe wordt als zorginstelling geconfronteerd met deze bezuinigingen. Het zou van moed getuigen als politici de consequenties van hun eigen besluitvorming dragen.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Goed zo! Juist als het gaat om economische delicten zijn rechtse mensen vaak erg goed door hun ondernemersachtergrond. Links kan daar maar beter gebruik van maken als het om zorginstellingen gaat, dan rechts als vijandsbeeld te blijven zien.
    Veel linkse mensen, zeker bij de SP leeft dat beeld, denken vaak dat de VVD onverschillig is en economische delicten af zal dekken. Niets is echter minder waar, liberalen zijn vaak zeer gespitst op economische delicten en doorzien dat vaak ook sneller omdat ze meer verstand hebben van geld en economie.
    Goeie coalitie dus! Zouden SP en VVD in het hele land moeten doen als het om economisch wangedrag van zorginstellingen gaat!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.