Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD wil twee miljard op zorg bezuinigen

ROTTERDAM - De VVD wil de komende kabinetsperiode twee miljard bezuinigen op de zorguitgaven. Dat staat in het deze week verschenen conceptverkiezingsprogramma.
VVD wil twee miljard op zorg bezuinigen

De liberalen gaan ervan uit dat de zorguitgaven tussen 2008 en 2011 met 4.25 procent zullen stijgen, ofwel 8,5 miljard euro per jaar. Door met name de uitgaven voor geneesmiddelen te beperken en de efficiency in de zorg te verhogen, wil de VVD de stijging van de zorgkosten met 1 procent verminderen.

Middelmatig

In haar verkiezingsprogramma wijst de VVD erop dat de Nederlandse zorg relatief duur is en van middelmatige kwaliteit. Verder stellen de liberalen dat je scherp moet blijven toetsen welke zorg collectief gefinancierd moet worden en voor welke zorg Nederlanders zich individueel bij moeten verzekeren. “Minder noodzakelijke voorzieningen kunnen in grotere mate dan nu worden overgeheveld naar het vrijwillig aanvullend pakket”, aldus de VVD-verkiezingsprogramma.

Ombuigen

VVD-Kamerlid Edith Schippers benadrukt dat de VVD slechts de groei van de zorguitgaven wil verminderen. Bezuinigen mag je het van haar niet noemen. “Je kunt de uitgaven van de zorg niet in dit tempo laten doorgroeien. Dat is niet op te brengen door toekomstige generaties.”

Efficiency

Het “ombuigen” van de zorguitgaven kan volgens Schippers op verschillende manieren: verkleining van het basispakket, verhoging van de eigen betalingen, verbetering van de efficiency. Voorbeelden van inviduele zorgaanbieders laten zien dat er zeker efficiencywinst valt te behalen in de zorg, aldus Schippers. “Door winst toe te staan kan er ook een enorme klapper gemaakt worden. Kijk maar naar de commerciële ziekenhuisketens in Duitsland.” (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.