Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vvt en vakbonden treffen regeling voor arbeidsongeschikte zorgwerknemers

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Alle medewerkers in de vvt zijn met terugwerkende kracht verzekerd voor een forse terugval in inkomen als ze door long covid of andere oorzaken niet of minder kunnen werken. Zij houden een redelijk inkomen tot hun pensioen.
ouderenzorg arbeidsongeschiktheidsverzekering
© Florian Gaertner/photothek/picture alliance

Werkgeversorganisaties ActiZ en Zorgthuisnl en vakbonden FNV Zorg&Welzijn, CNV Zorg &Welzijn, NU’91 en FBZ sloten hiervoor een mantelovereenkomst met verzekeringsmaatschappij Loyalis.

Salarisaanvulling

Hierin hebben zorgorganisaties een verzekering afgesloten voor het opvangen van een terugval in inkomsten van zorgmedewerkers van het derde WW-jaar en het WGA-hiaat. De overeenkomst bestaat uit de herverzekering van het ‘derde WW-jaar’ vanaf 1 oktober 2022. Deze verzekering was tot nu toe ondergebracht bij SPAWW, maar cao-partijen hebben eerder besloten die aansluiting niet te verlengen. In de overeenkomst wordt de herverzekering voortgezet, zodat medewerkers niet tussen wal en schip vallen. De WW-uitkering in het eerste en tweede jaar bedraagt maximaal 70 procent van het salaris. Dit is een wettelijke regeling. Het ‘derde WW-jaar’ moet worden gezien als extra, zo laat brancheorganisatie ActiZ weten. Als medewerkers arbeidsongeschikt blijven, krijgen ze hun inkomen aangevuld tot 70 procent van het laatst verdiende salaris tot aan hun AOW-leeftijd.

Deze overeenkomst geldt ook voor alle vvt-medewerkers met long covid. Het is hiermee de eerste collectieve financiële regeling voor longcovidslachtoffers in de zorg.

WGA-hiaat

Daarnaast wordt vanaf 1 januari 2023 ook het zogenoemde WGA-hiaat verzekerd. De inkomensachteruitgang van arbeidsongeschikte (ex-)medewerkers met een WGA-uitkering wordt daarmee tot minimaal 70 procent van het salaris aangevuld. Ook medewerkers die sinds 1 maart 2020 ziek en arbeidsongeschikt zijn geworden, zijn met terugwerkende kracht verzekerd. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Medewerkers die meer dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn, krijgen hiermee te maken. Van een WGA-hiaat is sprake als de verzekerde overgaat van de loongerelateerde uitkering naar de WGA-loonaanvullingsuitkering of WGA-vervolguitkering.

Brancheorganisatie ActiZ laat weten geen cijfers te hebben over de hoeveelheid medewerkers voor wie de regeling op dit moment van toepassing is of de hoeveelheid medewerkers die er nog bij zullen komen.

Premie

Zorgmedewerkers in loondienst zijn verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. De uitbreiding voor dekking voor het derde WW-jaar en het WGA-hiaat is hier nu onderdeel van. De premie voor het inlooprisico (voor medewerkers die ziek zijn geworden vóór de ingangsdatum van de verzekering) was echter geen onderdeel van de cao-afspraak over het voorkomen van een inkomstenterugval. Daarom hebben ActiZ, Zorgthuisnl en de vakbonden afgesproken dat werkgevers hun medewerkers daarvoor in 2023 compenseren. ActiZ: ‘Niet de hele premie wordt gecompenseerd, maar het inlooprisico: de premie voor de periode 1 maart 2020 tot 1 januari 2023. De periode dus voor de terugwerkende kracht.’

Long covid

Bert de Haas, FNV-onderhandelaar voor de cao vvt: ‘De FNV strijdt al tweeëneenhalf jaar voor een tegemoetkomingsregeling vanuit de overheid voor zorgmedewerkers die op het werk besmet zijn geraakt met covid-19 en als gevolg daarvan langdurig ziek zijn. Waar de politiek nog niet verder is gekomen dan applaus, tonen de werkgevers in de vvt met dit akkoord wel een gevoel van erkenning en empathie voor de frontstrijders.’ De FNV zegt vooral vanuit de verpleeghuizen ‘heel veel’ meldingen te hebben ontvangen van werknemers die vaak onbeschermd moesten doorwerken, long covid ontwikkelden en na twee jaar arbeidsongeschikt werden verklaard. Hun inkomsten zijn 30 tot 50 procent gedaald, terwijl hun kosten stijgen door onder andere revalidatiekosten die niet vergoed worden. Vanuit de overheid en zorgverzekering hebben werknemers vaak maar recht op een jaar herstelzorg.

Rechtszaak

De FNV vindt dat de overheid nalatig is geweest door onduidelijke RIVM-richtlijnen te hanteren, waarbij hygiëne- en arbowetgeving niet leidend leken te zijn. Afgelopen vrijdag liet minister Helder via een Kamerbrief weten dat er op korte termijn geen regeling komt. Daarom bereiden FNV en CNV samen een kort geding voor om alsnog een snelle tegemoetkomingsregeling voor alle zorgmedewerkers met long covid af te dwingen. De Haas: ‘De afspraak die in de vvt is gemaakt, staat los van de juridische procedure. We vragen daar om een tegemoetkoming voor al het leed dat de zorgmedewerkers ondervinden. Bovendien worden in de vvt-regeling de gemaakte kosten en inkomensterugval van de eerste twee ziektejaren niet gecompenseerd.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.