Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS accordeert experiment huidkankermedicijn

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een experimentele behandeling met een nieuw medicijn tegen de terugkeer van huidkanker, wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Dendritische cel
Foto: CC: Plos Pathogens

Dat meldt het Radboudumc dat het experiment leidt. Het onderzoek duurt tot 2021 en er is 20 miljoen euro voor uit getrokken.

Huidkanker
De experimentele behandeling is bedoeld voor patiënten met een uitgezaaide vorm van huidkanker die zeer recent een lymfeklieroperatie hebben gehad. Na een geslaagde operatie blijft de kans bestaan dat er nieuwe huidtumoren ontstaan. Deze kans verkleint door bestraling van het geopereerde gebied. Een alternatief hiervoor is een binnen het Radboudumc ontwikkelde immuuntherapie met dendritische cellen.

Basisverzekering
Experimentele behandelingen vallen doorgaans niet binnen de basisverzekering. Dat er nu toch vergoeding voor komt, is uitzonderlijk, zegt het Radboudumc. Het gereserveerde budget van 20 miljoen euro wordt uitgekeerd op voorwaarde dat in die periode voldoende informatie beschikbaar komt over de effectiviteit van de behandeling. Over vijf jaar beoordeelt de minister van VWS of de behandeling definitief wordt opgenomen in het basispakket.

Tumorcellen
Dendritische cellen zijn onderdelen van het afweersysteem. Ze halen eiwitonderdelen van kankercellen af en brengen die naar andere afweercellen. De afweercellen krijgen hiermee instructie over de cellen die ze op moeten ruimen. Tijdens de experimentele therapie worden dendritische cellen afgenomen en in het laboratorium opgeladen met tumoreiwitten. Na teruggave aan de patiënt kan het afweersysteem de tumorcellen door het hele lichaam direct aanvallen.

Ziekenhuizen
De therapie houdt voor patiënten een minimaal risico in, zo stellen de behandelaars. Aan het experiment doen de ziekenhuizen mee in Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Zwolle. Hoogleraar Translationele Tumorimmunologie Jolanda de Vries heeft de leiding van het onderzoek. 

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.