Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS blijft experiment met zorg op afstand steunen

Omdat de resultaten positief zijn, mogen deelnemende zorgaanbieders blijven experimenteren met ‘zorg op afstand’. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat samen met ActiZ en VWS bekijken op welke manier deze vorm van zorg structureel gefinancierd kan worden. Het experiment met zogenoemde ‘sreen-to-screen zorg’ loopt 1 januari 2012 af, maar zal nu dus langer in de lucht blijven.
VWS blijft experiment met zorg op afstand steunen

Het experiment duurt vijf jaar: dertig zorgaanbieders leveren inmiddels zorg op afstand en meer dan duizend cliënten maken hier nu gebruik van. Aanbieders die vanuit het experiment zorg op afstand leveren, kunnen tot 1 januari 2012 per week vier uur verpleging per aansluiting blijven declareren. Zorgaanbieders die tussen nu en 1 januari 2012 willen starten met het aanbieden van zorg op afstand, kunnen hiervoor gebruik maken van de Beleidsregel Innovatie.

Extramuraal zorgarrangement

Om zorg op afstand structureel te kunnen bekostigen, moet deze vorm van zorg opgenomen worden in een breder pakket aan extramurale zorg- en dienstverlening, de zogenoemde extramurale zorgarrangementen, zo schrijft de NZa. Daarin moet onder andere duidelijk omschreven worden voor wie en wanneer zorg op afstand ingezet kan worden. Voor het einde van 2010 komt ActiZ met een voorstel voor deze zorgarrangementen. De NZa beoordeelt daarna of structurele bekostiging van zorg op afstand vanaf 2012 mogelijk is.

Systeem in huis

Screen-to-screen zorg wordt ingezet voor mensen die geen indicatie voor intramurale zorg hebben, maar wel een indicatie voor verpleging en/of persoonlijke verzorging. Deze vorm van zorg levert veel voordelen op, zo blijkt uit evaluaties van de NZa en het Nivel. Cliënten voelen zich zekerder met dit systeem in huis en problemen worden eerder gesignaleerd. Dit ondersteunt zelfzorg en resulteert in minder opnames in ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuizen. Ook de betrokken zorgverleners zijn enthousiast over deze vorm van zorg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Buitenland niet veel verder met zorg op afstand’

‘Zorgprofessional onvoldoende betrokken bij zorg op afstand’

Nivel wil meer zorg op afstand zien

Rekenkamer: ‘Zorg op afstand blijft steken’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.