Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS intensiveert bestrijding zelfmoord jongeren

Jan Kloeze
Organisatie 113Zelfmoordpreventie krijgt twee miljoen euro extra budget en groeit naar 5,4 miljoen euro subsidie per jaar. Het aantal zelfmoorden onder jongeren tot 20 jaar is vorig jaar bijna verdubbeld.
VWS intensiveert suicidepreventie
iStockt

In zijn Kamerbrief van 17 juli spreekt staatssecretaris Paul Blokhuis zijn zorg uit over het groeiend aantal zelfmoorden onder jongeren tot 20 jaar. Ook de zogenoemde LHBTi-groep vormt een ernstig risico, want zij doen vijf keer vaker een suïcidepoging dan leeftijdsgenoten.

81 suïcides onder jongeren

De voorlopige suïcidecijfers van het CBS laten zien dat 1917 mensen in 2017 overleden door zelfmoord, waarvan 1304 mannen en 613 vrouwen. Een veelvoud van dat aantal bezocht de spoedeisende hulp of werd opgenomen in het ziekenhuis met zichzelf toegebracht letsel. Het beeld is stabiel te noemen (het aantal suïcides in verhouding tot de Nederlandse bevolkingspopulatie blijft min of meer gelijk). Het suïcidecijfer van Nederland is in vergelijking met andere Europese landen laag. Maar de CBS-cijfers laten óók zien dat het aantal zelfmoorden onder jongeren tot 20 jaar is gegroeid van 48 in 2016 naar 81 in 2017. Onder personen ouder dan 60 jaar is het aantal suïcides juist afgenomen.

15 miljoen euro extra

In het regeerakkoord is afgesproken tijdens deze kabinetsperiode 15 miljoen euro extra te besteden aan het intensiveren van suïcidepreventie. Met twee miljoen euro per jaar extra subsidie voor organisatie 113Zelfmoordpreventie wordt voor een groot deel invulling gegeven aan deze afspraak. De instellingssubsidie voor deze organisatie gaat naar 5,4 miljoen euro per jaar.

Proeftuinen

Het aantal regionale proeftuinen voor een gezamenlijke aanpak van suïcidepreventie van GGD, gemeente en partijen als scholen, huisartsen en politie wordt uitgebreid van zes naar zestien. En er komt een speciaal op LHBTi-jongeren gericht, meerjarig project dat wordt opgezet door Movisie in samenwerking met meerdere LHBTi-organisaties en 113Zelfmoordpreventie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.