Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS onderzoekt gevolgen kredietcrisis

Minister Klink van Volksgezondheid laat in kaart brengen welke gevolgen de kredietcrisis heeft voor de gezondheidzorg. Nog voor de begrotingsbesprekingen op 7 november wil hij dat de ‘quickscan’ af is. Die toezegging deed hij op gisteren bij een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer over kapitaallasten.
VWS onderzoekt gevolgen kredietcrisis

Klink laat onderzoeken of zorgverzekeraars slechte beleggingen hebben gedaan en of ziekenhuizen geld naar IJsland hadden overgemaakt. Ook wil hij weten of zorgorganisaties extra geld kwijt zijn om geld te lenen, omdat banken hogere rentes hanteren. Mocht dit zo zijn, dan overweegt hij met extra geld over de brug te komen. Zo zei hij eventueel de overgangsregeling voor het gefaseerd risicodragend maken van de kapitaallasten van ziekenhuizen toch met terugwerkende kracht al per 1 januari 2008 te laten ingaan. Eerder schreef Klink dat dit te veel technische problemen zou geven.

Waarde zorggebouwen

Verder dringt een meerderheid in de Tweede Kamer er op aan de taken van de Commissie sanering zorginstellingen onder te brengen bij de Inspectie voor de Gezondheidzorg. Klink had juist voor de NZa gekozen. Volgens PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen heeft de inspectie meer bevoegdheden om ergens in te grijpen, dan de marktmeester. De commissie zorgt ervoor dat de waarde van zorggebouwen en -grond behouden blijft voor de zorg. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kredietcrisis raakt ook de zorgsector

Zorgsector in geldproblemen door kredietcrisis

Slechte beurs jaagt zorgpremies op

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.