Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘VWS rekende alternatieven afschaffen pgb niet door’

Het eerste kabinet Rutte heeft minder vergaande mogelijkheden om de stijgende kosten van het persoonsgebonden budget (pgb) te beteugelen, nooit doorberekend toen werd besloten de toegang tot het pgb drastisch te beperken. Dat concludeert nieuwssite Nu.nl op basis van documenten die zij via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) boven tafel heeft gekregen.
‘VWS rekende alternatieven afschaffen pgb niet door’

Het rapport dat Nu.nl via de Wob-procedure heeft ontvangen, bevat een analyse van de kostenstijgingen van het pgb en bevat tal van doorberekeningen van bezuinigingsscenario’s. Het werd eind maart 2011 afgerond tot concept-status, twee maanden voordat het kabinet van VVD, CDA en gedoogpartner PVV bekend maakte de toegang tot het pgb voor 90 procent van de pgb-houders te schrappen. In het rapport worden ook enkele andere mildere bezuinigingsmaatregelen benoemd, maar niet doorgerekend. Toch zijn het uiteindelijk juist die zachtere, niet-doorberekende maatregelen geweest waarmee in het Lente-akkoord de strenge bezuinigingen op het pgb alsnog voor een groot deel konden worden teruggedraaid.

VWS

In een reactie bevestigt het ministerie van Volksgezondheid dat deze scenario’s niet door ambtenaren zijn doorgerekend voorafgaand aan het kabinetsbesluit, ook niet in andere inventarisaties.Het ministerie wijst erop dat er sprake was van een Kamermeerderheid voor het destijds genomen besluit. (Nu.nl / Beeld ANP Marcel Antonisse)

Lees meer:

Rekenkamer plaatst vraagtekens bij effecht pgb-maatregel

‘Eerlijk delen’: Pgb terug, gemeenten krijgen verzorging

4 REACTIES

  1. Je vraagt je wel eens af waar ze dat gigantische salaris voor krijgen: vergeten pgb door te rekenen, Rutte en Samson lanceren zorgpremie zonder effecten te bezien, de geediging op Huis ten Bosch moet twee keer etc etc. Als die bouwvakker een keer de verkeerde samenstelling heeft van de beton (wat bij die eenvoudige man met een modaal of nog minder loon nog nooit is gebeurd) flikkert het gebouw in en wordt hij door die “geleerde ” heren het gevang in gesabeld. Wat een verschrikkelijk land.

  2. Lees alle reacties
  3. Schandalig, PGB betekend voor heel veel mensen “zelfregie” en thuis kunnen blijven wonen in kwetsbare situaties. Hier kun je niet zomaar even overheen walsen. Als je moet besluiten dit af te schaffen dan moet je dit zorgvuldig doen en goed naar je achterban kunnen onderbouwen. Zorg is een kale centenbussines geworden, als het te duur dreigt te worden dan moet je snijden, maar dit betekend niet dat je over de invloed die dit heeft op mensen heen mag stappen. Een overheid moet veiligheid bieden, communicatie daar snapt met in Den Haag niet veel van.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.