Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS: ‘verzekeraar moet ziekenhuiszorg coördineren ‘

Minister Klink is zeer gecharmeerd van het idee dat zorgverzekeraars zich actief bemoeien met het zorgaanbod van ziekenhuizen en het aantal ziekenhuisbedden. Hij laat dit weten in een brief aan de Tweede Kamer. Dit heeft tot politieke beroering geleid.

geslaagd voorbeeld

Als voorbeeld noemde de minister het ‘ziekenhuisplan Groot Den Haag’, waarin verzekeraars Azivo en Delta Lloyd een reductie van 350 bedden bereikten en een verdeling van functies overeenkwamen met de vier ziekenhuizen in die regio. Dit moet leiden tot een kostenbesparing van 35 miljoen euro. Klink noemt het initiatief van de verzekeraars een “geslaagd voorbeeld van hun nieuwe rol”. Hierdoor kunnen verzekeraars scherper inkopen.

nog erger dan vroeger

Tweede Kamerlid van de CDA-fractie, Antoinette Vietsch, reageert verontwaardigd: “Hebben we net een heel stelsel van regels afgeschaft omdat we concurrentie willen en nu nemen de verzekeraars in een keer de centrale planning van de ziekenhuiscapaciteit van de minister over. Dit is nog erger dan het oude systeem.”

Vietsch vraagt zich verder af of het maken van centrale afspraken het verdelen van de markt wel door de NMa wordt goedgekeurd.

Slotervaartziekenhuis

De minister gaat in zijn brief ook in op de situatie in andere grote steden. Hij noemt met name het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Dit ziekenhuis stond enkele jaren gelden op de nominatie te worden gesloopt vanwege een overcapaciteit van ziekenhuisbedden in de regio. Vorig jaar trok minister Hoogervorst het sluitingsbesluit in. Nu stelt minister Klink dat fusiepogingen met het VUmc zijn mislukt en dat ook herprofilering niet tot stand kwam omdat de nieuwe eigenaar, Meromi Holding, een volwaardig ziekenhuis wilde openhouden.

zorgwekkend

Directeur Aysel Erbudak: “Het zou handig zijn als de minister eerst onze resultaten afwacht voordat hij over ons een uitspraak doet. Die overcapaciteit waar altijd over wordt gesproken, is voor mij niet zichtbaar. Wij sluiten 2007 met een goed positief resultaat af. De patiënt heeft bepaald dat het Slotervaartziekenhuis bestaansrecht heeft.”

Erbudak vindt het een zorgwekkende ontwikkeling dat de minister een partij uit de markt bevoordeelt. Een minister dient zich onafhankelijk op te stellen en de markt bepaalt hoe het geheel er uit komt te zien. Erbudak: “Het lijkt wel een grootaandeelhouder van een verzekeraar die deze brief heeft geschreven.”

(Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Verkoop Slotervaartziekenhuis goedgekeurd

‘Zorgverzekeraars verdeeld over toekomst Slotervaart’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.