Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS wil bemoeienis verzekeraar in ziekenhuiszorg

Minister Klink is zeer gecharmeerd van het idee dat zorgverzekeraars zich actief bemoeien met het zorgaanbod van ziekenhuizen en het aantal ziekenhuisbedden. Hij laat dit weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Als voorbeeld noemde de minister het ‘ziekenhuisplan Groot Den Haag’, waarin verzekeraars Azivo en Delta Lloyd een reductievan 350 bedden bereikten en een verdeling van functies overeenkwamen met de vier ziekenhuizen in die regio. Dit moet leidentot een kostenbesparing van 35 miljoen euro. Klink noemt het initiatief van de verzekeraars een “geslaagd voorbeeld van hun

nieuwe rol”. Hierdoor kunnen verzekeraars scherper inkopen.

De minister gaat in zijn brief ook in op de situatie in andere grote steden. Hij noemt met name het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Dit stond enkele jaren geleden op de nominatie te worden gesloopt vanwege overcapaciteit van ziekenhuisbedden in de regio. Vorig jaar trok minister Hoogervorst het sluitingsbesluit in. Nu stelt minister Klink dat fusiepogingen met het VUmc zijn mislukt en dat herprofilering niet lukte omdat eigenaar Meromi Holding een volwaardig ziekenhuis wilde openhouden.

Directeur Aysel Erbudak: “Het zou handig zijn als de minister eerst onze resultaten afwacht voordat hij over ons een uitspraak doet. Die overcapaciteit waar altijd over wordt gesproken, is voor mij niet zichtbaar. Wij sluiten 2007 af met een goed positief resultaat. De patiënt heeft bepaald dat het Slotervaartziekenhuis bestaansrecht heeft.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.