Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waardevolle zorg voor de patiënt – Uitkomsten meten is waarde weten

Een klimaat waarin waarde gerichte zorginnovatie goed van de grond komt, begint bij leren van elkaar. Dat was één van de belangrijkste uitkomsten van het executive seminar ‘Waardevolle zorg voor de patiënt; uitkomsten meten is waarde weten’, dat op dinsdag 23 januari werd gehouden.
Abbvie Whitepage

Tien sprekers en een zaal vol ambities zorgden voor een praktisch en interactief programma. Dat de patiënt klant is, lijkt vanzelfsprekend, maar hoe gaan we daar daadwerkelijk naar handelen?

Partneren met de patiënt is cruciaal, daar waren alle deelnemers aan het executive seminar het over eens. Wat dit betekent voor de werkwijze van medisch specialisten en andere professionals , werd goed duidelijk in de bijdragen van Marieke Pierik (MDL-arts Maastricht UMC+) en Lea Dijksman (senior advisor/researcher RvB St. Antonius Ziekenhuis ) en Erik Scholten (anesthesioloog St. Antonius Ziekenhuis).

Ondanks alle goede initiatieven is de patiënt nog geregeld speelbal van processen, zo kwam naar voren uit persoonlijke verhaal van patient advocate en gezondheidswetenschapper Désirée Hairwassers. Werkelijk patiëntgerichte zorg is soms dan ook makkelijker te realiseren in een compleet nieuwe organisatie, betoogde Josien Veris (reumatoloog, bestuurder Reumazorg Zuid West Nederland).

Dan is er natuurlijk nog de vraag hoe veranderingen zowel bestuurlijk als organisatorisch te verankeren. Een methodiek als value based healthcare (VBHC) kan hierbij uitkomst bieden, aldus Ward Bijlsma (manager inkoop medisch specialistische zorg Menzis).
Ook een kijkje in andere sectoren kan blijkens de presentatie van Huub Zijlstra (manager business development health Post NL) waardevolle aanknopingspunten bieden.

Frederieke Vriends (manager strategie en vernieuwing bij het VUmc) onderstreepte in haar bijdrage het belang van geautomatiseerde gegevensopslag en -analyse. Co-referent Jo Vincken (programmadirecteur publiek domein & zorg Nyenrode Business Universiteit) hamerde op het belang van een continue dialoog tussen bestuurder, professional en patiënt. Alleen als alle betrokken partijen samen optrekken, ontstaat een klimaat waarin innovatie proeftuin, project en pilot kan ontgroeien.


Het executive seminar ‘Waardevolle zorg voor de patiënt; uitkomsten meten is waarde weten’ was een initiatief van Bohn Stafleu Van Loghum en werd mede mogelijk gemaakt door biofarmaceutisch bedrijf AbbVie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.