Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachtdienst artsen blijft werktijd

Redactie Zorgvisie
Aanwezigheidsdiensten voor Nederlandse artsen moeten doorbetaald blijven worden als werktijd, tenzij in de sector anders is geregeld. De Europese Commissie had dat willen veranderen, zodat de aanwezigheidsdienst geen werktijd meer zou zijn.

Het overleg over de werktijden van artsen, brandweerlieden en andere werknemers is echter stukgelopen. PvdA-Europarlementariër Jan Cremers zei dit afgelopen nacht na afloop van de onderhandelingen tussen het Europarlement en gezamenlijke EU-landen.

Britse uitzondering

Gevolg is ook dat de Britse uitzondering op de 48-urige werkweek in de EU niet verdwijnt. Werknemers in Groot-Brittannië mogen zoveel uren werken per week als ze kunnen. De Britse en enkele andere andere regeringen blokkeerde elk voorstel dat de onbegrensde werkweek zou aantasten.

Geen helderheid

“Voor de Nederlandse werknemers is het geen verslechtering, maar ook geen verbetering”, aldus PvdA’er Cremers. “Het is onbevredigend dat we geen juridische helderheid hebben kunnen geven over de wachtdienst. De regeling blijft nu slechts gebaseerd op een arrest van het Europees Hof van Justitie.” Cremers hoopt dat de Europese Commissie met een nieuw wetsvoorstel komt. (ANP)

Dbc brengt noodhulp in gedrang

Ziekenhuizen willen werktijd aio’s nauwelijks inkorten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.