Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wasgeld verzorgingshuizen onaanvaardbaar’

De Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) heeft staatssecretaris Bussemaker opgeroepen een advies van het CVZ naast zich neer te leggen. Dit college adviseerde vorige week om verzorgings- en verpleeghuisbewoners voortaan ook te laten betalen voor het laten doen van hun was.
'Wasgeld verzorgingshuizen onaanvaardbaar'

Tot nog toe werden de kosten voor de was betaald vanuit de AWBZ, maar het CVZ adviseert nu om de kosten per 2008 op de bewoners zelf te verhalen. Het zou de overheid een bezuiniging opleveren van ongeveer 30 miljoen euro, meldt het LOC in een persbericht.

16 procent inkomensverlies

Het LOC ziet niets in een invoering van wasgeld. Dit zou de ouderen naar schatting tussen de 21 en 35 euro per maand extra kosten, hetgeen neerkomt op een verlies van ongeveer 16 procent van hun inkomen, aldus het LOC. Momenteel ontvangen alleenstaande bewoners 270 euro aan zak- en kleedgeld per maand, echtparen krijgen 420 euro.

‘Geen weelde’

‘Het zak- en kleedgeld is geen weelde’, schrijft het LOC dat van mening is dat deze ‘kwetsbare groep ouderen’ inkomensbescherming nodig heeft.

Net als alle andere AWBZ-instellingen

Volgens het CVZ betalen bewoners van alle andere AWBZ-instellingen echter ook voor de was. Het college pleit voor een uniforme regeling. ‘Bovendien is het met de invoering van een nieuwe bekostigingsystematiek – de zorgzwaartebekostiging – niet meer mogelijk een onderscheid te maken tussen verzorgingshuizen en verpleeghuizen’, aldus het CVZ op haar website.

Nog geen besluit

Staatssecretaris Bussemaker heeft, volgens een woordvoerster, nog geen besluit genomen over het advies. Het wordt nog bestudeerd. (JvR)

Lees ook:

Andere artikel over zorgzwaartefinanciering op Zorgvisie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.