Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wateroverlast gaat VUmc vele miljoenen kosten

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam lijdt tientallen miljoenen euro's schade als gevolg van de gesprongen hoofdwaterleiding in Amsterdam-Zuid dinsdag.
Wateroverlast gaat VUmc vele miljoenen kosten

Bestuursvoorzitter Wouter Bos van het ziekenhuis noemde woensdag een schadebedrag van alleen al 20 miljoen euro aan de technische installaties. Daarbovenop komt nog de inkomstenderving. ‘Het ketelhuis in de kelder van het ziekenhuis moet als verloren worden beschouwd’, zei Bos. De kapotte liften vormen een tweede grote schadepost.

Verhuizen poliklinieken

Het ketelhuis is van cruciale betekenis in de watervoorziening van het ziekenhuis. Via het ketelhuis wordt water door de leidingen van het ziekenhuis gepompt. Het ziekenhuis zelf blijft nog minstens een week dicht. De spoedeisende hulp blijft ook nog dicht. Wel gaan donderdag de dagbehandeling en alle poliklinieken weer open. Ook de poliklinieken van nefrologie en cardiologie openen dan weer de deuren. Die worden verplaatst van het ontruimde ziekenhuis naar het polikliniekgebouw aan de overkant van De Boelelaan. Eerder werd nog gezegd dat ze voorlopig gesloten zouden blijven, maar woensdagavond stond op de website van VUmc dat deze poliklinieken verhuizen.

Evacuaties

Wegens de wateroverlast moesten dinsdag 327 patiënten het ziekenhuis verlaten, een operatie die vele uren duurde. Dinsdag iets voor middernacht was de ontruiming afgerond. Van de geëvacueerde patiënten zijn er 62 naar het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht gebracht. 54 patiënten konden terecht in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en acht in het UMC in Utrecht. Twaalf patiënten zijn beland in het Antoni van Leeuwenhoek en elf in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. In totaal zijn de patiënten over twintig ziekenhuizen verdeeld. 76 patiënten konden naar huis.

Juridische verantwoordelijkheid

De gemeente Amsterdam onderzoekt de oorzaak van de gesprongen waterleiding. Het onderzoek wordt uitgevoerd door VGA Verzekeringen, het verzekeringsbedrijf van en voor de gemeente Amsterdam. Wanneer de eerste bevindingen naar buiten komen, is niet duidelijk. De directie van het waterleidingbedrijf Waternet heeft telefonisch excuses aangeboden. Het is nog niet duidelijk wie aansprakelijk is voor de breuk in de leiding. Bos gaf aan dat nog nader moet worden onderzocht waar de juridische verantwoordelijkheid ligt. ‘Wij hebben de leiding niet laten springen’, aldus de bestuursvoorzitter. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.