Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Website biedt pro-ana aanhangers luisterend oor

Mark van Dorresteijn
De Stichting Human Concern heeft de website Ikookvanmij.nl gelanceerd om expliciet hulp te bieden aan aanhangers van de pro-ana beweging. Pro-ana is ook wel bekend onder de naam 'professional-anorexia nervosa'.
Website biedt pro-ana aanhangers luisterend oor

Tot op heden heeft de berichtgeving rondom de pro-ana beweging een zeer negatieve ondertoon, meent de organisatie. “Onterecht”, zegt Carmen Netten, oprichtster van Human Concern. “Het ontkennen of verwerpen van de pro-ana beweging heeft geen enkele zin. Een eetstoornis heeft nou eenmaal destructieve kanten, en mensen willen daar over kunnen praten. In plaats van ze te veroordelen en buiten te sluiten kun je je beter in hun wereld verplaatsen om zo een ingang te vinden om te helpen. Ook zij hebben immers een eetstoornis en verdienen aandacht en hulp. Het is te makkelijk om ze in een verdomhoekje te plaatsen als gevaarlijk uitschot. Door dit te erkennen hopen we dat ook aanhangers van ‘Pro-ana’ zich welkom voelen om hun verhaal te delen. Je staat versteld van de hoeveelheid mensen die in het geheim kampen met een eetstoornis of eetprobleem.”

Dialoog, informatie en hulpverlening

De nieuwe website is een online ontmoetingsplek voor alle mensen met een eetstoornis of eetprobleem in Nederland. De hulpsite is opgericht om dialoog, informatie en hulpverlening te bieden aan de grote groep mannen en vrouwen van jong tot oud die lijden aan een eetstoornis of eetprobleem. De online ontmoetingsplek is opgebouwd volgens de verschillende fases die mensen met een eetstoornis doorlopen. Daardoor biedt de website een steun voor mensen die alleen ervaringen willen delen en niet op zoek zijn naar hulp, wel hulp willen maar het niet durven, of weten hoe ze dat moeten aanpakken en hulp willen.

Pro-ana

De pro-ana beweging kent verschillende stromingen, van hardcore tot diverse mildere vormen, waarvan de aanhangers in meerdere of mindere mate lijden aan een eetstoornis. Ze zoeken elkaar op via Pro-ana websites en delen hier ongecensureerd hun wel en wee rondom hun hunkering om af te willen vallen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Lees ook:

Online behandeling eetstoornis gelijk aan face-to-face

‘Online behandeling boulimia verkleint drempel’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.