Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Wees trots op de Nederlandse ggz’

Bestuursvoorzitter Parnassia Groep Stephan Valk is trots op de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zoals we die in Nederland opgebouwd hebben. Dat zegt hij in een interview met vakblad VOZ magazine. ‘Onze ggz behoort tot de top 3 wereldwijd en wat kunnen wij daar met z’n allen chagrijnig over praten!’
‘Wees trots op de Nederlandse ggz’

Valk zegt in het VOZ Magazine verbaasd te zijn dat de ggz zelfs nu nog haar bestaansrecht moet verdedigen en geregeld vraagtekens worden gezet rondom de toegevoegde waarde. Valk: ‘Het is evident dat we beter moeten communiceren om duidelijk te maken wat wij betekenen voor onze maatschappij en samenleving.’

 

Herstel

Valk geeft aan dat een specifiek belangrijk kenmerk van de GGZ sector is dat de mensen die zorg behoeven of krijgen vaak in de kracht van hun leven staan: ‘Deze groep mensen vormt ongeveer 70 procent van de zorgontvangers in deze sector. Iemand staat in de kracht van zijn of haar leven en krijgt te maken met angst of een depressie. Vaak zijn deze problemen gerelateerd aan arbeid of de omgeving, soms in combinatie met alcohol of andere verslavingsproblemen. Als wij in staat zijn deze mensen tijdig te ondersteunen zodat zij weer met hernieuwde energie in het leven kunnen staan, dan betekent dit dat de mensen aan het werk blijven, hun vrijwilligerswerk kunnen continueren of actief voor het gezin kunnen blijven zorgen. Voor de ggz is dus de focus bij de zorgverlening dat de mensen snel herstellen en vitaal kunnen blijven deelnemen aan de samenle
ving.’

3 REACTIES

  1. Het is niet de GGZ aan te rekenen dat men kwaliteitsmetingsmodellen wil hanteren die niet voor de GGZ geschikt zijn. De effectiviteit van een psychotherapie is hoger dan die van een dotterbehandeling; toch stelt men bij de laatste geen vragen. Het probleem is niet de effectiviteit van psychiatrische zorg, maar het stigma. En bovenstaande reacties onderstrepen dat nog maar eens.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is volledig onduidelijk wat de GGZ toevoegt, juist omdat de kwaliteit van de GGZ zo slecht te meten is. En als er dan een poging gedaan wordt om kwaliteit van de GGZ meer transparant te maken, dan verenigen alle hoogleraren psychiatrie zich om gezamenlijk te stellen dat kwaliteit van zorg in de GGZ niet kan worden gemeten. Met een dergelijke houding kan het geen verrassing zijn dat er hard wordt gesneden in de GGZ wanneer de minister ergens geld tekort komt.

  4. Nou, dan kan hierin ook grof gesneden worden, als je de lange indicatielijst onder ogen ziet en waarvan een groot deel flauwekul is?
    Mij is niet vreemd, dat de meesten min of meer al op zeer jonge leeftijd met ‘ verlof ‘ zijn en verder geen verantwoording aan de maatschappij af te leggen hebben.M.a.w. een zeer grote schadepost voor de staat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.