Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘WeHelpen geeft inhoud aan participatiemaatschappij’

Mark van Dorresteijn
WeHelpen heeft vandaag de prijs gewonnen voor meest innovatieve zorgidee tijdens het Come Together event. Volgens Hans Bos, juryvoorzitter en national technology officer van Microsoft, geeft WeHelpen inhoud aan het idee van een participatiemaatschappij.
‘WeHelpen geeft inhoud aan participatiemaatschappij’

De publieksprijs ging eveneens naar WeHelpen. Kijkers en aanwezigen tijdens het event konden stemmen op het beste idee. Zowel aanwezigen als kijkers kozen voor WeHelpen.

WeHelpen

WeHelpen is een online marktplaats voor het vinden en verbinden, organiseren en delen van hulp. Initiatiefnemer Coen van de Steeg vertelt tijdens het event dat hij op het idee kwam toen hij revaliderende was na een aanrijding. Hij moest revalideren en wilde tegelijkertijd iets doen voor de maatschappij. ‘Wandelen in het bos was bijvoorbeeld goed voor me. Ik hou van honden. Dan zou ik toch de hond van iemand die met een gebroken heup thuis zat, mee kunnen nemen naar het bos?’, oppert Van de Steeg. Vanuit deze gedachte is WeHelpen ontstaan. ‘Het is een plaats om aan te geven dat je iets wilt doen of hulp nodig hebt. We zien zoveel goede voorbeelden. Een vrouw is volledig verhuisd door 25 vrijwilligers na haar hulpvraag. Een andere vrouw vond een vrijwilligster die eenmaal per week met haar wilde schilderen. De techniek maakt het mogelijk dat we elkaar helpen. Dat is geen noodzaak, maar vanzelfsprekend.’

TEDxBinnenhof

Van de Steeg wint tijdens dit eerste event een podiumplaats voor TEDxBinnenhof. TEDx Binnenhof is een platform waar innovatieve oplossingen worden gepresenteerd voor maatschappelijke problemen. Het gaat om onderwerpen zoals milieuvervuiling, kosten voor de gezondheidszorg, verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en schaarste van natuurlijke hulpbronnen, voedsel en energie. De toehoorders zijn onder anderen ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers en jongeren. In totaal 39 Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland sluiten zich bij het evenement aan en organiseren ‘viewing parties’ om Nederland wereldwijd op de kaart te zetten als innovatief land. Vorig jaar waren Willem-Alexander en Máxima bij het event aanwezig. Het event vindt plaats in de Ridderzaal in Den Haag.

EAThere en Bookingzorg

Tweede plaats ging naar Dennis Wiersma met EAThere, een app om eenzaamheid te bestrijden. De smartphone applicatie verbindt mensen aan elkaar die samen willen eten. ‘Vier op de tien Nederlanders geven aan wel eens eenzaam te zijn. Met een simpel stuk techniek kunnen we deze mensen met elkaar verbinden.’ De jury roemde het idee omdat het eenvoudig een groot maatschappelijk probleem kan aanpakken.

Laurens Waling met Bookingzorg eindigde op de derde plaats. Zijn idee is vergelijkbaar met Booking.com, maar dan voor de zorg. Bookingzorg moet regie weer in handen geven van de mensen zelf, waardoor zij het zelf weer voor het zeggen hebben. En dat is een belangrijke ontwikkeling, oordeelt de jury.

Come Together

Het event was live te volgen via Zorgvisie. Op de live-pagina staan alle sprekers en meer informatie over ComeTogether.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.