Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgelegenheid in de zorg blijft dalen

De komende twee jaar zal de werkgelegenheid in de zorg naar verwachting met nog eens 27.000 banen afnemen. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV in een dinsdag verschenen sectorrapport.
Werkgelegenheid in de zorg blijft dalen

De krimp komt voor het overgrote deel voor rekening van de verpleging, verzorging en thuiszorg. In de afgelopen drie jaar raakten al 22.000 werknemers in de zorg hun baan kwijt. Vanaf 2017 komen er ‘voorzichtig’ weer banen bij, met name in de thuiszorg, verwacht UWV. Dat komt vooral door de vergrijzing. Voor de gehandicaptenzorg gaat UWV voor de periode 2012 tot 2017 uit van een afname met 10.000 banen en ruim 5.000 banen bij de ziekenhuizen. In de geestelijke gezondheidszorg blijft de werkgelegenheid nagenoeg stabiel tot 2017.

Minder vraag

Bij de overige zorg, bijvoorbeeld de huisartsenpraktijken, stijgt het aantal banen naar verwachting met 10.000. Dat komt vooral door de overheveling van taken naar huisartsen en andere eerstelijnsaanbieders. UWV voorziet dat er de komende jaren vooral minder vraag is naar lager opgeleide zorgmedewerkers. Als voorbeeld geeft de instantie de helpenden, medewerkers die lichte verzorgende taken doen zoals het aantrekken van steunkousen bij ouderen, helpen met tandenpoetsen en boodschappen doen.

Grootste sector

UWV ziet in dit beroep een ”zeer sterke stijging” van het aantal ww-uitkeringen en relatief weinig vacatures. ”De zorgvraag wordt complexer en van zorgverleners wordt steeds meer verwacht dat zij ook een regierol kunnen spelen. Taken op de lagere niveaus worden bovendien vaker door mantelzorgers uitgeoefend”, zegt UWV-onderzoeker Freek Kalkhoven.

De zorg is qua werkgelegenheid de grootste sector in Nederland. In 2013 werkten er bijna 1,1 miljoen mensen, ofwel 15 procent van het totaal aantal banen in ons land.

Vergrijzing

Het gros van het zorgpersoneel (38 procent) werkt in de verpleging of thuiszorg. Daarnaast werkt een kwart bij ziekenhuizen en een derde bij onder meer ggz-instellingen en de gehandicaptenzorg. Door de vergrijzing neemt de vraag naar zorg al jaren toe. Door de forse bezuinigingen van het kabinet kwamen veel zorginstellingen zwaar onder druk te staan en moesten ze grote reorganisaties doorvoeren. (ANP)

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.