Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Werkgever zorg kan geen aangifte doen van agressie’

Mark van Dorresteijn
Abvakabo FNV, V&VN en de StAZ doen een beroep op ziekenhuizen om aangifte te doen van agressie tegen werknemers. Maar dat kan helemaal niet, zegt het Openbaar Ministerie.
'Werkgever zorg kan geen aangifte doen van agressie'

Vakbond Abvakabo FNV, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) stellen allemaal dat zorginstellingen aangifte moeten doen van agressie en geweld tegen hun medewerkers. Juristen van de Jurofoon gaan een stap verder: die stellen op hun site dat het UMC St Radboud zijn werknemers in de kou laat staan en zelfs zijn zorgplicht als werkgever schendt door geen aangifte te doen van bedreiging tegen de twee werknemers.

Bedreiging is subjectieve waarneming

Het Openbaar Ministerie laat echter weten dat aangifte door de werkgever niet mogelijk is. “Ze zijn niet op de hoogte van de regels”, zegt woordvoerder Jeichin de Graaff van het OM tegen Nursing. “In het algemeen is het zo dat alleen degene die daadwerkelijk bedreigd is, aangifte kan doen. Alleen in de regio Rotterdam-Rijnmond is een convenant Veilige Zorg opgesteld zodat de werkgever wel aangifte kan doen en de slachtoffers als getuige gehoord kunnen worden”, legt De Graaff uit. “Bij aangifte van agressie wordt namelijk altijd de vraag gesteld of de persoon in kwestie zich ook echt bedreigd gevoeld heeft. Bedreigd zíjn is niet voldoende, je moet je bedreigd gevoeld hebben. De werkgever is zelf niet bedreigd en kan zich dus ook niet bedreigd gevoeld hebben. Het is een subjectieve waarneming.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

StAZ – Handreiking aangifte doen bij de politie [PDF]

Lees ook:

Radboud overlegt met OM over aangifte bedreiging

Politiek bezorgd om veiligheid van zorgpersoneel

Meer personeelsnieuws op de themapagina

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het OM stelt dat de werkgever geen aangifte kan doen inzake bedreiging van een werknemer. Argumentatie? Verstikkende regelgeving!Geen woord over landelijke uitbreiding van het convenant Rijnmomd.Zou toch meer dan logisch zijn. Laten we toch zuinig zijn op onze zorgmedewerkers!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.