Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Westfriesgasthuis zet streekproducten op menu

Patiënten van het Westfriesgasthuis krijgen voortaan verse, gezonde en duurzame maaltijden uit de eigen streek geserveerd. Hiervoor werkt het Westfriesgasthuis samen met GreenPort Noord-Holland Noord, Handelshuis Atlantis en Diverzio .
Westfriesgasthuis zet streekproducten op menu
Foto: Dewi Koomen Bakker

Sinds deze zomer wordt er in de keuken van het Westfriesgasthuis gewerkt met verse groente, fruit, vlees en vis uit de regio. Dagelijks bereidt het Westfriesgasthuis meer dan 200 maaltijden voor zijn patiënten.

Texels rundvlees

Nils van Mourik, facilitair manager van het Westfriesgasthuis: ‘Een aangenaam verblijf en gastvrije zorg staan bij ons hoog in het vaandel. Wij zien onze patiënten als gasten en we proberen zoveel mogelijk in te spelen op hun wensen en behoeften. De maaltijd is voor veel patiënten een van de belangrijkste momenten op de dag. Bovendien draagt goede voeding bij aan een voorspoedig herstel. Daarom vinden we het belangrijk dat onze maaltijden lekker, vers en voedzaam zijn. Onze koks en diëtistes hebben het genoegen gehad om hierover van gedachten te wisselen met topkok Ron Blaauw. Samen met hem hebben we onze nieuwe menu’s ontwikkeld. Opgebouwd uit ingrediënten die voor het merendeel uit onze eigen regio komen. Noord-Hollandse groentes, Texels rundvlees, fruit uit de regio, duurzaam gevangen vis uit de Noordzee. Het komt allemaal vers op de borden van onze patiënten.’

Vakmanschap

Diverzio is gespecialiseerd in de verse regionale zorgkeuken en het tot stand brengen van samenwerking tussen landbouw en zorg. Directeur Koen Nouws Keij hielp Greenport Noord Holland Noord om de verbinding met het Westfriesgasthuis te maken en te komen tot een goede ketensamenwerking: ‘Uit diverse praktijkvoorbeelden en onderzoeksresultaten blijkt dat lekker en gezond eten een sneller herstel kan versterken en vaak leidt tot een verbeterde gezondheid. Dit gaat gepaard met een daling in de zorgkosten door minder medicijngebruik, minder dieetvoeding en een dalende zorgvraag. Tegelijkertijd weten we dat patiënten meer genieten van de maaltijd wanneer die goed op smaak gemaakt is, met producten die vers en herkenbaar zijn. Het brengt het vakmanschap terug in de keuken en dat proef je.’

Economische impuls

Rian van Dam, programmamanager van GreenPort Noord-Holland Noord, vult aan: ‘Deze regionale samenwerking en duurzame inkoop geeft ook een economische impuls aan de ketenpartijen: boeren en tuinders, voedselverwerkers, leveranciers, cateraars en zorginstellingen. In nieuw op te zetten (verkorte) ketens staat samenwerking centraal om in elementaire regionale behoeftes te voorzien. De kortere lijn die daarbij ontstaat tussen voedselproducenten en consumenten biedt de primaire producent meer kans op marktinvloed en legt een gezonde economische basis voor regionale voedselproductie voor de korte én lange termijn.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.