Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens komt er aan

Zorgverleners zijn vanaf juli verplicht om cliënten te informeren over elektronische gegevensuitwisseling. Ze moeten in de nieuwe wet toestemming vragen aan cliënten voor het beschikbaar stellen van hun gegevens via een elektronisch uitwisselingssysteem.
slot400.jpg

De wet Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens, die volgende week ingaat, schept de randvoorwaarden waaronder medische gegevens veilig en elektronisch mogen worden uitgewisseld of ingezien. De wet regelt daarnaast ook de rechten van cliënten bij elektronische gegevensuitwisseling. Zorgaanbieders moeten dus aan de cliënt vragen of hij ermee akkoord is dat andere zorgverleners die hem behandelen ook zijn medische gegevens via het elektronisch uitwisselingsysteem kunnen raadplegen.

Inlogs registreren
Verder heeft de patiënt het recht op gratis elektronische inzage in zijn dossier en recht op een elektronisch afschrift daarvan.  De zorgverlener moet ervoor zorgen dat het elektronisch uitwisselingssysteem dat hij gebruikt, vastlegt wie gegevens beschikbaar heeft gesteld en wie zie heeft ingezien. Zorgverzekeraars, en bedrijfsartsen krijgen geen toegang. Lees de brochure van de overheid.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.