Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Wet langdurige zorg door de Eerste Kamer

Een grote meerderheid van de Eerste Kamer gaat akkoord met de Wet langdurige zorg. Dat bleek tijdens de behandeling van het wetsvoorstel gisteren in de Senaat. Hiermee heeft het kabinet de grote hervorming van de langdurige zorg vrijwel afgerond.
Wet langdurige zorg door de Eerste Kamer
Foto: ANP Bart Maat

De nieuwe wet wordt niet alleen gesteund door de coalitiefracties VVD en PvdA maar ook door het CDA, D66, ChristenUnie en SGP. In het parlement waren deze fracties ook voor het wetsvoorstel. VVD en PvdA benadrukken de noodzaak van de veranderingen. Marleen Barth (PvdA) schetst in haar termijn een schrikbeeld: ‘Als de zorg onbetaalbaar en onbeheersbaar wordt, zijn de meest kwetsbare mensen als eerste de dupe. Als PvdA staan we er pal voor dat het nooit zo ver komt.’

Oppositie

De SP en PVV zijn fel gekant tegen het wetsvoorstel. Tineke Slagter vindt de hele stelselherziening namens de SP ’te snel, te ondoordacht, te onzorgvuldig en onder ontoelaatbare bezuinigingsdruk’ tot stand gekomen. De PVV hekelt het afbraakbeleid van het kabinet in de zorg. ‘De PVV vindt het onacceptabel en ronduit schandalig dat de rechten van onze ouderen verdwijnen. Terwijl gevangen in ons land die rechten wel hebben’, aldus Grabriëlle Pöpken.

Korte tijd

GroenLinks is weliswaar tegen de wet vanwege ‘de funeste combinatie van bezuiniging, transformatie en transitie’, maar de partij looft de ambitie van Van Rijn. ‘Het ontwikkelen van een nieuw zorgstelsel is een huzarenstukje en dat wordt bovendien in korte tijd gerealiseerd’, zegt Ruard Ganzevoort.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

5 REACTIES

  1. Wat mij nog meer zorgen baart is dat niemand precies weet hoe het eruit gaat zien per 1 januari. WLIZ, WMO, Trekkingsrecht, korting Persoonlijk Zorg etc. Ik ben zelf zorgverlener en afhankelijk van de overheid. Ik als zorgverlener weet nog totaal niet wat eruit rolt per 1 januari. Niemand niet. Het is nu bijna december………….raar toch?!

  2. Lees alle reacties
  3. GroenLinks is weliswaar tegen de wet vanwege ‘de funeste combinatie van bezuiniging, transformatie en transitie’, maar de partij looft de ambitie van Van Rijn. ‘Het ontwikkelen van een nieuw zorgstelsel is een huzarenstukje en dat wordt bovendien in korte tijd gerealiseerd’, zegt Ruard Ganzevoort:
    – Hoezo in korte tijd gerealiseerd. Het echte werk moet nog beginnen. Als straks blijkt dat het toch te snel, te ondoordacht is en te onzorgvuldig svp geen krokodillentranen aan de interruptie microfoon!

  4. Het is toch wel een opmerkelijk gebeuren in de Eerste Kamer met de standpunten van mevr. Barth , voormalig voorzitter GGZ NL en mevr. Dupuis, voormalig voorzitter VGN, nu als PvdA en VVD woordvoerders in de Eerste Kamer. In hun vorige functies hun onvrede uitgesproken over de hervormingen van de langdurige zorg en nu (het pluche van de coalitie is belangrijker) verdraaide argumenten om deze coalitie die de zorg alleen maar afbreekt, in het zadel te houden. Principieel je rug recht houden zou fatsoenlijker zijn geweest. Op naar de puinhoop in de zorg vanaf januari 2015!

  5. De redenering van Marleen Barth (PvdA) — de langdurige zorg wordt onbetaalbaar, dus moeten we bezuinigen zodat de meest kwetsbaren er niet onder komen te lijden — is een verbijsterende drogredenering:
    1. In 1980 woonde 48% van de 80-plussers in verzorgingshuizen, in 2010 nog maar 13%, omdat ze zelf langer thuis wilden blijven wonen. Dat de ouderenzorg onbetaalbaar wordt is dus een fabel, er van uitgaande dat men zich niet aan de verantwoordelijkheid wil onttrekken om behoorlijk voor ouderen te zorgen, ook als die groep groter wordt.
    2. De hervorming langdurige zorg komt er op neer dat vanaf volgend jaar alleen vermogende ouderen nog een plaats in een verzorgingshuis kunnen betalen.
    3. Onderzoeken van grote instituten die laten zien dat de hervorming inderdaad te snel, te ondoordacht, te onzorgvuldig en onder ontoelaatbare bezuinigingsdruk tot stand zijn gekomen zijn totaal genegeerd, terwijl ze genoegzaam bekend waren.
    4. Veel beter doordachte alternatieven, al zeg ik het zelf, zijn ook volledig genegeerd, terwijl alle VWS-commissiesenatoren ze hebben gekregen.
    Zie voor het hele verhaal https://gezondezorg.org/ouderenzorg. Arme onvermogende ouderen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.