Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wettelijke salarisnorm zorgbestuurder op komst

Redactie Zorgvisie
Er komt een wettelijk maximumsalaris voor bestuurders in de gezondheidszorg. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van VWS.
Wettelijke salarisnorm zorgbestuurder op komst

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken werkt aan een wettelijke norm voor bestuurders in de publieke sector. Tot nu toe was onduidelijk of de gezondheidszorg hieronder zou vallen. De zorgsector heeft zichzelf vorige week juist een eigen salariscode opgelegd. Maar daarmee nemen minister Klink en staatssecretaris Bussemaker geen genoegen. Zorgaanbieders in de cure en de care, de jeugdzorg, patiëntenorganisaties en de jeugdzorg komen te vallen onder de wet Normering, meldt een woordvoerder van VWS. “Als de wet in werking treedt, kan de eigen salariscode van de sector komen te vervallen.”

Salarisnorm

De inhoud van de wet staat nog niet vast. “In het wetsvoorstel staat natuurlijk de salarisnorm van 181.000 euro, wat wel de Balkenendenorm genoemd wordt. Maar of en wanneer zorgorganisaties daarvan kunnen afwijken, kan ik nog niet zeggen”, meldt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. De komende maanden mogen veldpartijen hun zegje erover doen. Naar verwachting gaat het wetsvoorstel voorjaar 2010 naar de Tweede Kamer en wordt het op zijn vroegst in 2011 van kracht.

Wet Normering

Staatssecretaris Bussemaker verwijst alvast naar de wet Normering in antwoord op Kamervragen van de SP en het CDA over het bestuur van de Zorggroep in Venlo. Zij noemt het salaris van 243.799 euro voor bestuursvoorzitter Jos Spätjens “te veel in het licht van een maatschappelijk verantwoord beloningsniveau”, en voegt eraan toe: “Pas na inwerkingtreding van de wet heb ik in juridische zin een instrument om sancties te treffen.” Bussemaker gaat wel net als in 2008 praten met de raad van toezicht van de Zorggroep. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Bestuurders stemmen voor salariscode NVZD

NVZD: ook interim-bestuurder valt onder salariscode

Salaris zorgbestuurder niet hoger dan 190.000

4 REACTIES

 1. wanner het inkomen van bestuurders wodrt vergeelken met het salaris van verpleegkundigen ,die ook zware verantwoordelijkheid dragen ten opzicxhte van zeer zwaar zieke mensen vind ik dat aan dat salaris ook wel eens wat gedaan moet woorden maar dat kan niet opdat de top zoveel nodig heeft

 2. Lees alle reacties
 3. De € 181.000 of € 243.000 is een slechte discussie en veroorzaakt veel negatieve energie. Vele goed functioneende bestuurders worden hiermee in een kwaad daglicht gezet.
  Wanneer het voornemen wordt doorgevoerd leidt dat tot minder kwaliteit en uitstroom naar functies in andere branches waar men wel een fatsoenlijk inkomen kan verdienen.
  Wanneer het inkomen van bestuurders wordt vergeleken met advocaten, notarissen, handelaars in aandelen etc. steekt dat inkomen schraal af terwijl een ziekenhuisbestuurder toch wel eindverantwoordelijke is voor de performance van het ziekenhuis, inclusief het functioneren en handelen van de medisch specialist.
  De kans dat met het steeds maar tornen aan het inkomen van bestuurders ‘het kind met het badwater wordt weggegooid’ is nasdrukkelijk aanwezig.
  En wat dan? Dan moet met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een opvolger van de heer Klink weer patchworkreparatie leveren om het probleem dat de overheid zelf heeft veroorzaakt teniet doen.

 4. Heb niet de indruk dat de heren bestuurders een cent gaan inleveren. Ze zullen zich beroepen op alerlei beloningsstructuren die hun riante salaris rechtvaardigen. en alleen in toekomstige gevallen zal deze norm toegepast gaan worden

 5. vreemd dat het nu wettelijk wel mogelijk is. Ben benieuwd wat het jurisdisch nu wel afdwingbaar maakt. Is het werken aan de gedragscode wellicht toch een onnodige tijdsinvestering geweest ?