Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WFZ verstrekt tien procent minder garanties in 2009

Mark van Dorresteijn
Het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) heeft in 2009 tien procent minder garanties verstrekt dan in 2008. Het aantal aangesloten instellingen steeg met ongeveer vijf procent. Dat blijkt uit het jaarverslag 2009 van het waarborgfonds.
WFZ verstrekt tien procent minder garanties in 2009

Het fonds deelde in 2009 ongeveer 850 miljoen euro aan nieuwe langlopende garanties uit. Dat is bijna honderd miljoen euro (tien procent) minder dan in 2008, maar honderd miljoen meer dan begroot. Voor 2010 verwacht het WfZ een verdere daling.

59 miljoen rentevoordeel

Zorginstellingen behaalden door deelname aan het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) een rentevoordeel van ongeveer 59 miljoen euro. Het totaal van de afgelopen tien jaar bedraagt ruim 320 miljoen euro. Het aantal zorginstellingen dat is aangesloten bij het WfZ groeide in 2009 van 1.574 naar 1.654, een toename van 5,1 procent. In totaal staat het WfZ garant voor bijna 8,1 miljard euro aan leningen.

Stelselwijzigingen

“Door stelselwijzigingen zijn financieringen en garanties moeilijker te verkrijgen in de zorg”, stelt het WfZ. “De krappe kapitaalmarkt versterkt dit. Bij de stelselwijzigingen is onvoldoende onderkend dat de financieringsbereidheid altijd vooral werd bepaald door de zekerheden in de wet- en regelgeving, en niet door de kredietwaardigheid van de individuele zorginstelling. Doordat de concurrentie op de bancaire markt nagenoeg afwezig is, zal de afhankelijkheidspositie van zorginstellingen vergroten. Deze situatie zal niet vanzelf veranderen, maar vraagt om duidelijke politieke keuzes.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘NZa moet zorgaanbieders garantie bieden’

Garantieregeling voor ziekenhuizen niet omhoog

NVZ wil nieuw garantiefonds

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.