Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WHO erkent belangenverstrengeling rondom Mexicaanse griep

Mark van Dorresteijn
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft toe dat zij niet juist is omgegaan met belangenverstrengeling tijdens de Mexicaanse griepepidemie. Dat meldt een woordvoerder van de WHO aan Medscape.
WHO erkent belangenverstrengeling rondom Mexicaanse griep

De belangenverstrengeling binnen het WHO kwam in het nieuws door onderzoek van het tijdschrift British Medical Journal (BMJ). Het BMJ bewees dat verschillende ingehuurde experts die risico’s rond de griep moesten beoordelen, tevens als adviseurs betaald werden door twee farmaceutische bedrijven die vaccins tegen de Mexicaanse griep produceerden.

‘Gebrek aan toezicht’

De WHO laat tegenover Medscape weten dat zij beschikten over bewijzen van belangenverstrengelingen. Deze bewijzen zijn nooit gepubliceerd, aldus een woordvoerder van de organisatie. “We hebben het over het hoofd gezien. Als we de huidige regelgeving hadden gebruikt dan was deze lijst met belangenverstrengeling wel gepubliceerd. Onze manier van werken is constant onderhevig aan verbetering.”

‘Commerciële aspecten speelden geen rol’

In een brief aan het BMJ laat Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO, weten dat commerciële aspecten, zelfs niet voor een seconde, een rol speelden tijdens de besluitvorming. “De belangenverstrengeling is niet van belang als we praten over gemeenschappelijke gezondheidsorganisaties of non-profit organisaties. De WHO moet echter wel strengere regels maken en afdwingen wanneer de farmaceutische industrie in het spel is.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Belangenverstrengeling WHO tijdens Mexicaanse griepepidemie

Nederland verkoopt negentien miljoen griepvaccins

Griepvaccins onnodig verspild

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.