Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Wie moet bepalen wat passende zorg is? 

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) vindt het maken van keuzes voor het leveren van passende zorg "van groot maatschappelijk belang en levert daar graag haar bijdrage aan", laat de organisatie weten in haar verkiezingsagenda. Wie moet volgens u bepalen wat passende zorg is?
Passende zorg, wie bepaalt volgens u wat dat is?
Beeld: Stuart KinloughIkon Imagesmauritius images

Uit een enquête die de FMS deed, blijkt dat de grote meerderheid van haar leden het daar mee eens is. “Waar is het vertrouwen gebleven dat we zijn opgeleid om zorg op maat te leveren en kritische afwegingen kunnen maken in het belang van patiënt en maatschappij?”, schreef een van de respondenten.

Op de stelling ‘De spreekkamer moet het exclusieve domein blijven van de patiënt en dokter’ reageerde 46 procent van de 911 respondenten met ‘Helemaal mee eens’ en 34 procent met ‘Mee eens’. “We ontkomen er niet aan om keuzes te maken over wat we wel en niet doen, omdat alles blijven doen niet haalbaar is. Het is niet alleen aan ons dokters om die keuzes te maken, maar ook aan de politiek en de maatschappij.”

Met de stelling ‘Ik ervaar een toenemende invloed van overheid, zorgverzekeraars en managers op het gesprek met mijn patiënt in mijn spreekkamer’ is 36 procent het ‘helemaal eens’ en 33 procent ‘eens’. “Ongekend waar je inmiddels in de spreekkamer rekening mee moet houden. Het gaat allemaal om geld en niet de kwaliteit van zorg”, schrijft een specialist.

De poll is inmiddels gesloten. De antwoorden zijn hier te lezen. 

Passende Zorg

Ontdek de principes en randvoorwaarden van passende zorg

12 oktober 2023, Utrecht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.