Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wie wordt de nieuwe Zorgmanager van het Jaar?

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Wie wordt de nieuwe Zorgmanager van het Jaar? Op 11 april wordt de prijs voor de beste Zorgmanager van het Jaar 2017, de Zorgvisie Excellence award, uitgereikt. Er zijn drie genomineerden. De afgelopen weken hebben wij al twee aan u voorgesteld. Vandaag genomineerde Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van Erasmus MC.
Kuipers_Ernst450_foto-RoelDijkstra.jpg
Ernst Kuipers

Bij Kuipers’ aantreden in 2013 was de nieuwbouw een hoofdpijndossier, met overschrijdingen in tijd en geld. Het Erasmus MC leed daarnaast al enkele jaren verlies. Kuipers wist het tij in een jaar te keren. Daarnaast is op allerlei gebieden een verandering in gang gezet.

Netwerk
De relatie met ziekenhuizen en zorgverleners in de regio is sterk verbeterd. Patiënten krijgen in verschillende ziekenhuizen delen van hun behandeling, artsen van het Erasmus MC werken deels in de regio. ‘De maatschappij vraagt van ons een netwerk te vormen en onze eigen instelling ten dienste daarvan te stellen’, zegt de kandidaat-Zorgmanager van het Jaar 2017. Zijn leitmotiv: op welke terreinen en voor welke patiënten is onze meerwaarde het grootst?

Centra
Het Erasmus MC heeft ruim vijftig academische centra van excellentie gevormd. Het zijn specialisme-overstijgende organisatie-eenheden, zoals gynaecologische oncologie waarin gynaecologie, oncologie en radiotherapie samenkomen. In de nieuwbouw die eind dit jaar gereed moet zijn, komen de centra fysiek bij elkaar. Op de etages zitten respectievelijk álle poliklinieken, diagnostiek, OK en IC, verpleging et cetera. Deze worden verticaal doorsneden door kolommen voor acute zorg, oncologie, transplantatie en hart- en vaatziekten.

Verbinden
De kern van het bestuurlijke vak is voor Kuipers ‘mensen met elkaar verbinden en lijnen uitzetten voor de lange termijn. Ons doel is zorg van hoge kwaliteit leveren, verder verbeteren, onderzoeken en een volgende generatie erin opleiden, samen met heel veel andere partijen. Mijn rol is te kijken hoe we dat zo goed mogelijk kunnen doen, daaraan vast te houden en te zorgen dat iedereen daarin zijn rol speelt.’

Inzet
Verbindingskunst is onder meer nodig in de afstemming tussen vakgroepen. De bestuursvoorzitter noemt een voorbeeld uit de kindergeneeskunde. ‘We zijn bezig de kinderthorax te verstevigen. Dat vraagt inzet van de kindercardiologen, maar ook van de thoraxchirurgen, de kinderanesthesie en andere partijen. Die moeten niet iets totaal anders willen.’ Het lukt volgens hem altijd om eruit te komen. ‘Door te beginnen vanuit de ambities die je deelt. En vervolgens te kijken: voor welke patiënten kunnen wij nou echt het verschil maken?’

Op het congres Professioneel Zorgbestuur staan we stil bij het samenspel tussen managers en zorgverleners. ’s Middags wordt  bekendgemaakt wie Zorgmanager van Jaar 2017 is geworden. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.