Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Willekeur bij toekennen verlaagd AWBZ-tarief

Redactie Zorgvisie
Alleenstaanden en echtparen die niet meer thuis kunnen blijven wonen en definitief naar een zorginstelling moeten verhuizen, hebben nog een half jaar recht op een verlaagde AWBZ-bijdrage. De regeling is bedoeld om hen de tijd te geven het huis op te ruimen, te verkopen of de huur op te zeggen. Mensen die na een ziekenhuisopname in bijvoorbeeld een verpleeghuis terecht komen, zijn slechter af. In hun geval wordt de opnameduur van de zesmaanden termijn afgetrokken.

Willekeur

Uiteindelijk bepaalt het zorgkantoor hoe lang het lage tarief nog geldt en wanneer het normale, hogere tarief ingaat.

Tweede-Kamerlid voor het CDA, Antoinette Vietsch, heeft hierover vragen gesteld aan staatssecretaris Bussemaker. Volgens haar is er sprake van willekeur. Vietsch: “Ik vind niet dat mensen in dit soort gevallen overgeleverd moeten zijn aan een zorgkantoor. Er moet een goede regeling komen met een definitieve termijn die voor iedereen geldt. Het is toch raar dat niet de indicatie van het CIZ bepalend is.”

Aftrek ziekenhuisdagen

Ook wanneer een tijdelijke revalidatieperiode wordt omgezet in een definitief verblijf, wordt vervolgens de hele revalidatietermijn in mindering gebracht. Zelfs in die gevallen waarin een ziekenhuisopname geen enkel verband houdt met een definitieve verpleeghuisindicatie, worden de ziekenhuisdagen toch afgetrokken.

Vietsch vindt dat onzin: “Dat mag mevrouw Bussemaker meteen veranderen. Ziekenhuisopname is immers een hele andere financiering. Die loopt via de zorgverzekeringswet, terwijl opname in verpleeg- of verzorgingshuizen via AWBZ is geregeld.”

Coulance

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) laat weten dat zorgkantoren uit coulance maximaal drie maanden lang de verlaagde eigen bijdrage mogen aanbieden. Bijvoorbeeld in gevallen waarin de zes maanden bijna helemaal zijn opgesoupeerd. Het CVZ heeft de zorgkantoren hierover per brief geïnformeerd. Dat de regeling ook geldt voor instellingen waarvan de kosten niet voor rekening van de AWBZ komen, vindt het CVZ logisch. Een woordvoerder: “Anders wordt de regeling helemaal onuitvoerbaar.”

Vietsch hoopt dat de staatssecretaris de regeling per 1 januari 2008 aanpast. Op dat moment gaat de inning van de eigen bijdrage over naar het Centraal Administratie Kantoor bijzondere zorgkosten (CAK).

( ZorgVisie-Carina van Aartsen )

Lees ook:

Bussemaker wil SER-advies over AWBZ

‘Het ziekenhuis is onvoldoende toegespitst op revalidatie’

‘Overhevelen AWBZ lost problemen niet op’

Links:

Website Antoinette Vietsch

Website College voor zorgverzekeringen

Website Centrun Indicatiestelling Zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.