Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winstuitkering zorg fiscaal onaantrekkelijk

Zorginstellingen die zich omvormen tot een Maatschappelijke Onderneming met Winstbewijzen (MOW) moeten Vennootschapsbelasting betalen over hun winst. Hiermee zijn zij fiscaal onaantrekkelijk voor private investeerders, terwijl het kabinetsplan over de MOW de zorg juist aantrekkelijk zou moeten maken voor private partijen.
Winstuitkering zorg fiscaal onaantrekkelijk

Zorginstellingen die als een MOW winstbewijzen aan investeerders uitkeren, zijn niet vrijgesteld voor de vennootschapsbelasting. Dit betekent dat wanneer een instelling winstbewijzen uitgeeft aan private partijen zij daar grofweg 25 procent vennootschapsbelasting over moet betalen als de winst meer dan drie ton bedraagt. Bij winst onder de drie ton moet 20 procent belasting worden afgedragen. De ontvanger is enkel vrijgesteld van vennootschapsbelasting als hij meer dan vijf procent van alle winstbewijzen heeft.

‘Marges zorg piepklein’

Fiscalist Remko Geveke van bureau Deloitte noemt het wetsvoorstel daarom onaantrekkelijk. “De rendementen en marges in de zorg zijn piepklein. Voor investeerders blijft er na aftrek van belasting vrijwel niets over.” Geveke ziet zorgvastgoed als het enige onderdeel van de sector waar rendabel in geïnvesteerd kan worden. Connie Roozen van Ernst & Young zou graag zien dat het kabinet voor de MOW een andere fi scale basis maakt. “Die vrijstelling van de vennootschapsbelasting voor zorg stamt uit 1942. Die regels zijn nooit aangepast terwijl de zorg steeds is veranderd. Dit geeft onduidelijkheden. Een MOW is een nieuw construct. Het kabinet zou voor zo’n vernieuwing de zorgvrijstelling moeten aanpassen, zodat deze beter aansluit bij de nieuwe situatie.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Plannen winstuitkering afgezwakt door PvdA

Winstuitkering in thuiszorg ingeperkt

Geldzorgen dreigen voor gehandicaptenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.