Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Winstuitkering zorginstellingen juridisch toelaatbaar’

Annelies Vermeulen
Winstuitkering door ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra is juridisch toelaatbaar. Wel moeten aanvullende maatregelen worden genomen om de publieke belangen in de gezondheidszorg te beschermen.
‘Winstuitkering zorginstellingen juridisch toelaatbaar’

Dat is de conclusie van een uitgebreide juridische analyse van Emke Plomp. Op 16 december promoveert zij op dit onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam.

Privaat kapitaal

Plomp onderzocht in hoeverre winstuitkering door instellingen voor medisch-specialistische zorg vanuit juridisch perspectief toelaatbaar is. Wanneer ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra winst zouden mogen uitkeren aan aandeelhouders, zouden zij gebruik kunnen maken van privaat kapitaal om in hun kapitaalbehoefte te voorzien.

Raad van bestuur

Plomp geeft een aantal specifieke voorwaarden waar winstuitkering volgens haar aan zou moeten voldoen. Zo zouden leden van de raad van toezicht en de raad van bestuur een beperkt aantal aandelen of zelfs helemaal geen aandelen moeten bezitten om belangenverstrengeling te voorkomen.

Huisartsen en zorgverzekeraars

Huisartsen, zorgverzekeraars en apothekers zouden een meldingsplicht moeten hebben als zij aandelen hebben in een zorginstelling. Om de schijn van belangenverstrengeling door huisartsen en andere zorgverleners die patiënten naar zorginstellingen verwijzen te voorkomen, kan overwogen worden hen uit te sluiten van het kopen van aandelen in een zorginstelling.

Publieke middelen

Om te voorkomen dat in het verleden verkregen publieke middelen via winstuitkeringen wegvloeien naar private investeerders moet het eigen vermogen worden vastgesteld door een onafhankelijke accountant. Er zou volgens Plomp ook kunnen worden bepaald dat er een gescheiden boekhouding moet worden gevoerd tussen activiteiten die met overheidsgelden zijn gefinancierd en activiteiten die zonder overheidsgeld zijn gefinancierd.

Maatregelen

Plomp laat in haar onderzoek zien welke maatregelen ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra zelf kunnen nemen. Daarnaast doet zij concrete voorstellen voor aanpassing van de wet- en regelgeving. Plomp ondersteunt het voorstel van het huidige kabinet om winstuitkering in 2013 toe te staan, maar verschilt van mening met het kabinet over de daaraan te stellen voorwaarden. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Geen animo ziekenhuizen voor winstuitkering

VWS bereidt winstuitkering in 2013 voor

Nieuw kabinet kiest voor winstuitkering in de zorg

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. winstuitkering kan weliswaar bijdragen aan efficiënte productie, ook in zorginstellingen, maar het is de vraag of daarmee ook de kwaliteit van de geboden zorg gediend is. vooralsnog lijkt het een van de perverse prikkels die de (maatschappelijke) kosten van de zorg eerder zullen doen stijgen dan doen dalen. het betalen van (huis)artsen en andere zorgaanbieders per handeling, door minister als een volgende vernieuwing aangekondigd, is een andere. het zou beter zijn te zoeken naar prikkels die behandelaars stimuleren hun patiënten sneller weer echt gezond te maken.

  3. De lijst van voorwaarden is natuurlijk veel langer. Dit zijn slechts enkele puntjes die tevens redelijk gemakkelijk kunnen worden opgelost. Onoplosbaar is de prikkel om ‘gezonde’ patiënten te selecteren of slechte kwaliteit te leveren daar waar dat niet wordt gemeten (het overgrote deel van de zorg). Maak mij directeur van willekeurig welke aanbieder en ik zorg voor winst. Dat gaat dan wel ten koste van de doelmatigheid van zorg, maar dat zal mij dan een zorg wezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.