Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Winter: ‘Banken jagen marktwerking zorg aan’

Nederlandse banken spelen een belangrijke rol bij het aanjagen van marktwerking in de zorg. Vanwege de toegenomen risico's in de zorg zijn banken veel kritischer geworden bij het financieren van ziekenhuizen. Dat zegt zorgondernemer Loek Winter vandaag in het Financieele Dagblad.
Winter: ‘Banken jagen marktwerking zorg aan’

Loek Winter, die vorig jaar de IJsselmeerziekenhuizen overnam, zegt in de krant dat banken steeds vaker vermogenseisen stellen en marktconforme rentes rekenen. “De banken leggen zakelijker condities op. De gevolgen laten zich raden. Er moet meer eigen vermogen bij en dat dwingt ondernemerschap af. De banken introduceren daarmee belangrijke elementen van marktwerking.”

Hoge rente

Van oudsher werden ziekenhuizen vanwege de staatsgaranties als een vrijwel risicoloze sector gezien. Een nieuw ziekenhuis werd daarom vaak voor honderd procent door de bank gefinancierd, met een geringe risico-opslag. Omdat de staatsgaranties de afgelopen jaren grotendeels zijn verdwenen, komt volledige bankfinanciering steeds minder voor. “Bij recentere financieringen van nieuwe ziekenhuizen in Zwolle en Amersfoort is het nog net gelukt. Maar de volgende keer moet er eigen vermogen bij, c.q. moeten er sluitender businessplannen komen. Nieuwe toetreders tot de zorg krijgen al gewoon mkb-voorwaarden opgelegd.”

Meer risico’s

Hoe groter het risico hoe meer rente een ziekenhuis moet betalen, zegt Winter. Een universitair medisch centrum als het VUMC leent voor 3,6 procent. Een ziekenhuis dat in financiële problemen verkeert, zoals het Orbis Medisch Centrum, krijgt kortlopende financiering tegen een rente van 10 procent. “Het risicobewustzijn begint door te breken, ook bij de raden van bestuur van banken. De zorg is een sector geworden van kansen, maar ook van risico’s.”

Marktwerking onomkeerbaar

Mede vanwege de rol die banken spelen, is Winter ervan overtuigd dat marktwerking in de zorg niet langer terug te draaien is. Volgens hem heeft de Haagse discussie over marktwerking in de zorg veel weg van een achterhoedegevecht. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ontslagen verdeelden Loek Winter en St. Jans Gasthuis

PvdA opent deur naar marktwerking

Plexus: marktwerking maakt zorg efficiënter

Marktwerking: is er een weg terug?

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.