Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Winter gaat ondernemerschap aanjagen

Mark van Dorresteijn
Loek Winter is met ingang van 1 januari 2011 door Nyenrode Business Universiteit benoemd tot hoogleraar Healtcare Entrepreneurship. “We gaan proberen het ondernemerschap in de zorg te entameren. Momenteel zijn er vijf ondernemers in de zorg, 12.000 bestuurders en 20.000 artsen,” zegt Winter over de grote behoefte in het zorgveld.
Winter gaat ondernemerschap aanjagen

In de huidige opleidingen wordt volgens hem te weinig aandacht besteed aan praktische ondernemerskennis. “Ik ga proberen de ratio in het zorgbedrijf te krijgen. Ik kom tal van voorbeelden tegen waar de ratio ontbreekt. Bijvoorbeeld bij de bezettting van een verliesgevende intensive care of bij het aantal MRI-scans dat iemand met hiv ontvangt. Ik zal me heel erg richten op businesscases. Het is allemaal erg ‘hands on’. En ik wil studenten die bereid zijn om zelf te investeren in hun eigen ideeën en bij voorkeur met zowel een medische als een quantitatieve achtergrond. Je zoekt ondernemers in de dop.”

Leerstoel

Winter gaat één dag in de week lesgeven. De leerstoel wordt de komende vijf jaar gefinancierd door VEROZ, platform van Verenigde Ondernemers in de Zorg. Dit platform heeft als leden ondermeer apothekersorganisatie KNMP, de Orde van Medisch Specialisten en Zelfstandige Klinieken Nederland. Voorzitter is Robin Linschoten, vice-voorzitter Willem Stevens. “Mijn opdracht is om het domein zorgondernemerschap te claimen.” Daarnaast gaat hij zich bezighouden met onderzoek. “Ik mag tien aio’s aannemen die ook research gaan doen.”

Budgetteren zbc’s

De huidige bestuursvoorzitter van de MC Groep waartoe het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad behoort, ergert zich aan het plan van de nieuwe minister van VWS om de zelfstandige klinieken te budgetteren. Referentiejaar wordt 2009 terwijl de zelfstandige klinieken ook daarna nog een forse groei hebben laten zien. “Als deze plannen doorgaan, kan ik vier van de negen vestigingen van de MC Groep sluiten. Dit lijkt op wanbestuur”, aldus Winter. Hij verwacht dat meer dan de helft van de zelfstandige behandelcentra zijn poorten sluit als de minister haar plannen niet bijstelt. Winter heeft wel een oplossing. “Breng ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra onder één macrobudget en pas tegelijkertijd de risicoverevening van de zorgverzekeraars zo aan dat ziekenhuizen en klinieken gelijk worden behandeld. Nu lopen de verzekeraars op de klinieken veel meer risico dan op de ziekenhuizen.” Volgens hem worden de verzekeraars dan wel gedwongen meer bij de klinieken in te kopen. “Het kan echt goedkoper. Kijk eens naar de nieuwe vestiging van de Bergman Kliniek in Naarden. De service is goed, het personeel deskundig en de kostprijs ligt flink lager dan bij een regulier ziekenhuis.” (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Winter: ‘Banken jagen marktwerking zorg aan’

Winter op zoek naar meer ziekenhuizen

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

9 REACTIES

 1. Jammer dat er alleen geredeneerd wordt vanuit het medisch ondernemerschap, dat daar nog het nodige aan verbeterd kan worden staat buiten kijf en zou kunnen worden meegenomen in de basisopleiding. Uiteindelijk worden ze opgeleid tot arts en niet tot bestuurder, ik zou ook niet willen dat bestuurders medische handelingen gaan verrichten.
  De orde van medisch specialisten en de verschillende specialisten verenigingen zouden energie kunnen stoppen in transparante en meetbare richtlijnen waardoor de bestuurders in staat worden gesteld om beleid te maken binnen de juiste referentiekaders.
  De uroloog Paul Kil doet een dappere poging door te stellen dat minimaal 10 operaties per jaar nodig zijn om voldoende ervaring te houden om de behandeling van blaaskanker goed te kunnen uitvoeren.
  Ik hoop dat dit beter ontvangen wordt dan het voorstel van CZ bij de behandeling van borstkanker, die cijfers over kwaliteit waren trouwens door artsen opgesteld. Binnen de specialisten vereniging van orthopaeden wordt ook al jaren gesproken over een A segment prothesis en het risico van het gebruik van mindere kwaliteit, een volgende stap die de zorgverzekeraars op kunnen pakken om kwaliteit te verbeteren.
  De gemiddelde specialist wil niet dat bestuurders op de stoel van de arts gaan zitten dan zou het het toch ook zo moeten zijn dat artsen niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten.

 2. Lees alle reacties
 3. Een voorbeeld wat navolging verdient in NL. Een Ondernemer in de Zorg. Daar hebben wij jaren op zitten te wachten. Welke Ondernemer kreeg een “Kans “in NL om als Ondernemer aan de slag te gaan in de Zorg ? Het blijkt , dat we in NL 5 Ondernemers ; 12.000 Bestuurders en 20.000 Artsen in NL hebben die werken in de Zorg. Een compliment voor Nijenrode , dat ze deze keus hebben gemaakt. Het kan in de Zorg veel toevoegen.Mijn vraag is wel wat de Politiek er mee doet ? Zullen de Politici “Luisteren ” naar deze Ondernemers ???

 4. Goed initiatief, maar een druppel op een gloeiende plaat. Er zijn vele duizenden veelal kleinschalige ondernemingen in de (geestelijke) gezondheidszorg. Maar op de meeste MBO en HBO opleidingen is hier nauwelijks of geen aandacht voor. In Nederland leiden we alleen werknemers op, die uiteindelijk altijd iemand boven zich willen hebben waar men zijn verantwoordelijkheid op kan afschuiven!

 5. Het wordt tijd voor dit soort ontwikkelingen.Als nu ook de overheid eens meegaat en lijstert naar alle info uit de diverse CQ indexen wordt de zorg vanzelf klantvriendelijker en met meer ondernemerschap ook beter en efficienter.Voor de absolute high care is dan ook een groter budget beschikbaar.
  Wanneer start dit initiatief ??

 6. Uitstekende ontwikkeling! Verbetering van de Zorg gaat via verbetering van de processen in de zorg. Om processen aan te pakken is kennis en ervaring nodig. En ondernemerschap om de boel aan te jagen. Waar kan je dan beter beginnen dan bij de basis van de instroom van talent: op de reguliere opleidingen. Dit is ook de visie van LogiZ – Logistiek in de Zorg.

 7. Nou net als of die Winter zo’n schijnend licht is wat betreft ondernemerschap.
  De nieuwe minister heeft bepaalde plannen voorgesteld en hij moet, als ze doorgaan, 4 van zijn 9 vestigingen sluiten. Petje af, wat een ondernemerschap. Hoe zit het met zijn werknemers en zijn zorgklanten. Of is het geheel toch niet zo ondernemend en risicodragend op gezet?

 8. Veranderen, het is zo nodig, roept veel weerstand op, angst, kinderachtigheid, dwars gedrag. Jammer. Wens mijnheer de Winter succes en hoop dat zijn andere kijk, andere aanpak, HET bolwerk zal doen trillen op zijn grondvesten en tot werkelijke vernieuwingen zal gaan leiden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.