Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Winter maakt artsen aandeelhouder LangeLand

Zorgondernemer Loek Winter wil dat de medisch specialisten van het LangeLand geld steken in het ziekenhuis om het er weer bovenop te helpen. De komende honderd dagen moet duidelijk worden of de overname ook echt de financiële reddingsboei is voor het ziekenhuis in Zoetermeer.
Winter maakt artsen aandeelhouder LangeLand

Dat verklaart Loek Winter, directeur van de MC Groep, tegenover Zorgvisie na een nachtelijk overleg met stakeholders. Banken, zorgverzekeraars, de gemeente Zoetermeer en Winter hebben daarbij afgesproken wie wat gaat doen. Het plan bestaat uit drie fases van dertig dagen. In de eerste fase maakt Winter een concreet plan op basis van een quickscan van het ziekenhuis. Daarna is er dertig dagen om de financiële dekking rond te krijgen. De laatste fase is de uitvoering van de plannen. Met de feestdagen erbij schat Winter dat er binnen honderd dagen zekerheid is over de toekomst van het LangeLand Ziekenhuis.

Medische staf Langeland

‘Het is nu zaak dat alle partijen commitment tonen’, stelt Winter. ‘Ik heb een significante commitment. De ondernemingswaarde van het ziekenhuis is nu nul. Maar ik geloof in de potentie van het ziekenhuis, anders zou ik er niet instappen.’ Winter verwacht dat alle partijen, zorgverzekeraars, gemeenten en medisch specialisten geld steken in het ziekenhuis om het te redden. Met de medische staf heeft hij naar eigen zeggen een constructief gesprek gehad. Ze hebben gesproken over de kwaliteit van de artsen en hun commitment. Bij de overname van de IJsselmeerziekehuizen in 2008 haalde Winter een bezem door de medische staf, maar hij verwacht dat dit nu in mindere mate nodig zal zijn. ‘Het valt reuze mee.’

RvB en RvT Langeland mogen blijven

Winter laat een team van twintig mensen in twee weken het hele ziekenhuis doorlichten. Ze brengen in kaart welke medewerkers er werken en wat voor arbeidscontracten er zijn. ‘Ik wil precies zien wie er in het ziekenhuis werken en wat ze doen.’ Of er gedwongen ontslagen gaan vallen, kan Winter nog niet zeggen. Winter zou graag zien dat de raad van bestuur en de raad van toezicht de eerste honderd dagen aanblijven vanwege het collectieve geheugen dat ze bezitten. Hij kan zich voorstellen dat er op bepaalde posities andere namen worden ingevuld.

Afstoten zorg

Winter zet in op versterking van het LangeLand Ziekenhuis als basisziekenhuis, dus inclusief volwaardige intensive care en spoedeisende hulp. ‘Anders zou ik er niet instappen.’ Met de stakeholders wil Winter overeenstemming bereiken over het spreiden van de acute en oncologische zorg en het afstoten van bepaalde ziekenhuisfuncties. Het gaat met name om hoogcomplexe behandelingen met een laag volume, zoals vaatchirurgie en oncologische chirurgie.

Loek Winter: max 5 miljoen investeren

Winter weet nog niet precies hoeveel hij moet betalen voor het ziekenhuis. Dat wordt pas echt duidelijk als de financiële plannen in de tweede fase worden uitgewerkt. Hij is bereid om de schuld van het LangeLand Ziekenhuis over te nemen en zo snel mogelijk af te lossen. Zelf wil hij maximaal vijf miljoen euro investeren in het LangeLand Ziekenhuis. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Loek Winter gaat Langeland Ziekenhuis overnemen

LangeLand Ziekenhuis uit A12-combinatie gestoten

9 REACTIES

 1. @Vermeer; de cijfers van MC Groep zijn inderdaad gekleurd door incidentele baten. Anderzijds is de kwaliteit die geleverd wordt wel echt significant verbeterd. En ook financieel staat het er beter voor dan enkele jaren geleden. Ze zijn er nog lang niet, maar de weg omhoog is ingezet.
  Ik snap de opmerking over de verzekeraars niet…in het IJsselmeerziekenhuis is geen geld gestoken door verzekeraars, en dat is ook bij Lange Land voor zover ik kan lezen in de berichten niet aan de orde.

 2. Lees alle reacties
 3. Feit is dat het LangeLand ziekenhuis nu te boek staat als een van de slechtste ziekenhuizen in de regio waar mensen liever niet van gebruik maken tenzij het moet.
  Er valt een wereld te winnen en daarna moeten de mensen teruggewonnen worden.
  Wat adje rem zegt mag dan enige waarheid bevatten, het is te gemakkelijk om een ziekenhuis die vanuit een heel diep dal (bijna failliet) moet komen binnen 5 jaar af te rekenen op het resultaat.
  Dat is niet fair. Het is bijzonder heuglijk dat het resultaat op zulke korte termijn zo gunstig blijft.

 4. Ja Ja `t is me wat. Wordt dan de leus van de artsen : “”we stellen het ziekenhuis centraal, direct daarna al de patient ??”” ..De Gordiaanse knoop van verzekeraarsgieren, economen en deelnemende artsen is natuurlijk een win-win-win-situatie , waarin een ieder ZICH HERKENT , en mag zeker niet “”belangenverstrengeling”” genoemd worden ??

 5. Ja Ja `t is me wat. Wordt dan de leus van de artsen : “”we stellen het ziekenhuis centraal, direct daarna al de patient ??”” ..De Gordiaanse knoop van verzekeraarsgieren, economen en deelnemende artsen is natuurlijk een win-win-win-situatie , waarin een ieder ZICH HERKENT , en mag zeker niet “”belangenverstrengeling”” genoemd worden ??

 6. Resultaat ijsselmeer ziekhuizen 2011:
  Positief 12.000.000
  Let op
  Waarvan 6.000.000 balanssteun
  Waarvan 4.800.000 terugdraaien afboeking emmeloord
  Resulteert nog maar 1.200.000, nog lager dan in 2010.
  Rente op zijn eigen lening 7 procent plus tonnen aan management vergoeding.
  Dit is geen messias, cijfers 2012 zullen dat laten zien.
  Zorgverzekeraars stoppen geld in kansloze ziekenhuizen en winter profiteert hiervan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.